Както стана ясно в края на миналата година, режисьорът Робърт Родригез е заснел филм с Джон Малкович, който няма да може да се гледа един век. Но все пак – „100 години – Филмът, който никога няма да видите“ ще бъде на кинофестивала в Кан. Без да се прожектира.

На Лазурния бряг ще пристигне специалният сейф, запечатан на 18 ноември 2015 г. в специална заключена изба в дома на Луи XIII в град Коняк, Франция. Въпреки че бе обявено, че и самото хранилище няма да бъде отваряно в следващите сто години, все пак това ще се случи.

Касата със заснетия материал ще пътува до Кан, където гостите на прочутия кинофестивал ще могат да я видят (но не и да надникнат към същността ѝ), а след това ще обиколи и други градове по света преди да се завърне в дома си.

„100 години“ е любопитен проект, в който се представя Земята сто години след наши дни (поне това казват авторите). Той е вдъхновен от необходимия един век за изработката на всяка гарафа на изключително луксозния алкохол „Луи XIII“.

„Луи XIII“ е истинско доказателство за господството на времето – обясни през ноември изпълнителният директор на компанията производител Людовик дьо Плези. – Ние се стремим да създадем произведение на изкуството, което изследва динамичните отношения на миналото, настоящето и бъдещето.“

По думите на Дьо Плези Малкович, който има две номинации за "Оскар" в категорията за поддържаща мъжка роля, е „най-великият актьор на своето поколение“. Затова и той бил поканен, заедно с Родригез, да реализира рисковата идея. За самия проект обаче се знае много малко. Режисьорът казва просто, че филмът е „силно емоционално зареден“.

Присъствалите на специалната пресконференция за анонсирането на филма са получили и билети за неговата прожекция след сто години – които могат да предадат на своите наследници.

Но засега, филмът се пази в бронирана стъклена каса, която ще се отключи автоматично на 18 ноември 2115 г. И според създателите ѝ – няма нищо друго освен времето, което би могло да я отвори.

Площад Славейков