Гражданите на Швейцария и тази неделя ще гласуват в няколко референдума едновременно. Това не може да бъде новина, но днес един от въпросите може да постави конфедерацията на първо място в класацията по размер на минималната работна заплата.

Питането е: Съгласни ли сте минималната заплата да стане 4000 франка? (3274 евро)

Досега в Швейцария изобщо не съществува понятието "минимална заплата" и въпреки това доходите на работещите са сред най-високите в света. Сега синдикатите обаче настояват най-после това да бъде променено заради много високите цени в Женева и Цюрих. 

Привържениците на въвеждането на минималната заплата дават за пример съседните страни Германия и Франция, където отдавна има подобно задължение за работодателите.

Кореспондентът на BBC предава, че сред аргументите в полза на кампанията е и твърдението, че социалната система на Швейцария на практика субсидирала бизнеса като покрива недостигащото на част от работниците.

Противниците обаче предупреждават, че няма никаква нужда от промяната, а единственият резултат ще бъде оскъпяване на швейцарското производство, намален износ и повишаване на безработицата сред най-младите. 

Най-разтревожени са фермерите, които очакват продукцията им да стане напълно непродаваема, ако бъдат задължени да плащат по 4000 франка на работниците си. 

Преди няколко месеца синдикатите отново предизвикаха референдум с искането шефовете да не могат да получават повече от 12 пъти заплатата на най-ниско платения служител в компанията. Избирателите тогава отхвърлиха предложението. Очакването е днес предложението също да бъде отхвърлено.

Друг въпрос, на който избирателите ще отговарят днес, е дали армията да закупи шведски изтребители "Грипен" и дали на педофилите да бъде забранено да работят с деца до края на живота си.