СИМОНА РУСЕВА

“Десни популисти нямат място при нас”, заяви днес Рики Щайнберг, съдържател на една от най-известните бирарии в Германия – “Хофбройхаус” в Мюнхен.

За 13 май местната организация на дяснопопулистката партия Алтернатива за Германия (АзГ) беше ангажирала зала в заведението. Из цял Мюнхен бяха разлепени плакати за предстоящия форум с основен оратор лидерката на АзГ Фрауке Петри.

Сега Щайнберг отказа резервацията и обясни, че тя е била направена преди конгреса на АзГ миналия уикенд в Щутгарт и поясни:

“Подобно сборище би било уронило престижа на “Хофбойхаус”, опасявам се и от сблъсъци, което би застрашило сигурността на гостите ни. Това в никакъв случай не мога да допусна.”

От АзГ още преди седмици искали да направят резервация. Щайнберг първо отказал, но после размислил:

“Бях между чука и наковалнята. Имам ли право да откажа на една партия, която се ползва с подкрепа на избирателите?”

В крайна сметка резервацията била потвърдена. Щайнберг променил решението си след партийния конгрес в Щутгарт. Тогава АзГ прие програма, в която изрично се посочва, че ислямът няма място в Германия, минаретата трябва да се забранят, бурки и забрадки също. Наред с това се настоява Германия да загърби еврото, дори в перспектива да излезе от Европейския съюз.

“Тази партия е твърде радикална, това е в разрез с моите убеждения. А и не искам сблъсъци пред заведението. След отказа на резервацията ми олекна на душата”, подчерта съдържателят на “Хофбойхаус”.

 

Дали случайно АзГ е избрала точно тази бирария за място на провеждане

на събрание на местната организация?

 

По-скоро не. “Хофбройхаус” е не само с вековна история, но и с помрачена слава от началото на миналия век.

Строителството започва на 27 септември 1589 г. по волята на баварския херцог Вилхелм Пети. “Хоф” означава кралски двор, “брой” идва от пиво, което ще рече, че бирарията е към баварския двор. През вековете в “Хофбройхаус” се провеждат тържества на благородническите семейства, от там дворът е снабдяван с елитната марка пенлива напитка “Хофброй”, която е запазена и до днес.

Историята има и друга страна.

Точно в тази бирария, намираща се в историческия център на Мюнхен, на 24 февруари 1920 г. Адолф Хитлер основава нацистката си партия – Германската националсоциалистическа работническа партия – NSDAP. Пред 3000 свои съмишленици бъдещият фюрер обявява партийна програма от 25 точки.

През 1945 г., малко преди края на Втората световна война, бирарията “Хофбройхаус”, която заема три етажа от старинна сграда, е разрушена до основи при бомбардировки на съюзниците. Напълно възстановена е през 1958 г. по повод 800-годишнината от основаването на Мюнхен.

Днес култовото заведение се посещава предимно от туристи. Германците още не могат да преодолеят спомена, че точно от там е тръгнал пагубният поход на Хитлер към властта, довел впоследствие до разрухата на страната и Европа.

Бирарията се посещава средно от 35 000 души дневно. Оркестър свири на живо, вдигат се наздравици с бира “Хофброй”. Цената е 4,20 евро за половинка и 8,40 евро за литър. Заведението работи от 9 до 23,30 ч, след 17 ч. се сервират единствено еднолитрови халби. Разбира се има не само мезета, а и истински изкушения на баварската кухня.

Атмосферата е неповторима, туристите се веселят, пеят и танцуват и никой не си и помисля за Хитлер. За разлика от германците, които още не могат да забравят кошмара от времето на нацизма, нито, че началото му тръгва от “Хофбройхаус”.