БСП привлича симпатиите на 17,9%, а ГЕРБ - на 17,6% от избирателите, показват данните на агенция "Афис", публикувани седмица преди изборите за български представители в Европейския парламент. 

Данните продължават тенденцията от последните дни проучванията на дават предимство вече за БСП, а не както беше досега - за ГЕРБ.

Последните данни на Института за модерна политика предвидиха 20,5% за БСП и 19,3% за ГЕРБ. Няколко дни по-рано "Медиана" измери още по-голяма разлика в полза на социалистите - 20,5% за БСП и 17,1% за ГЕРБ.

Трите изследвания се различават от поредицата други проучвания, които измерват изравнени сили между двете най-големи партии, но винаги със съвсем лека преднина за ГЕРБ. Такива бяха последните публикувани данни на "Галъп" и "Алфа рисърч".

Обяснението на авторите на изследванията на "Афис", "Медиана" и Института за модерна политика е, че избирателите постепенно губят интерес към участие в изборите и това би дало предимство за БСП. 

Второто общо между трите изследвания е, че те показват увеличена подкрепа за "България без цензура" на Николай Бареков - съответно 6,7%, 9,8% и 7,5%.

И трите агенции са приемани за близки до левицата - собственикът на "Афис" Юрий Асланов е член на Националния съвет на БСП, а Кольо Колев от "Медиана" и Борислав Цеков от ИМП изказват публична подкрепа за управляващите и критични позиции спрямо опозиция и протестиращи.