Това не е снимка на два модела iPhone. Телефонът на Apple е отгоре, а долният е новият P9 Huawei.

Нормално е да ги сбъркате, защото китайският гигант безсрамно копира компанията от Купертино. Да, сензорът за пръстови отпечатъци e преместен, а големият механичен бутон е премахнат изцяло, но двата телефона имат близък дизайн, стил и финиш.

Идентични са дори в употребата на специалните звездоподобни винтове, поставени на едно и също място. Но тези винтове, наречени пенталоби, не са просто дизайнерски елемент - те не позволяват да отвориш телефона нормално и затрудняват рециклирането му, когато решиш да го хвърлиш. И е интересен знак за това, че каквото решат Apple, другите ги следват, дори да не е най-доброто решение, разказва Wired.com.

Всички крадат от Apple, това вече не е изненадващо - бившите подопечни на Стийв Джобс имат най-добрите дизанери в света, и по отношение на индустриалния и механичен дизайн те са водещи в индустрията. Наистина, най-нагли в имитациите си са китайски фирми като Lenovo и Huawei, които не се притесняват, че могат да бъдат съдени. Китайската държава безмилостно позволява всякакви копия на iPhone и други продукти на фирмата да се продават в имитации на известните iStore магазини.

Дори и най-големите критици на Apple не отричат, че устройствата им са качествени от гледна точка на материали и дизайн. Това води до по-издръжливи устройства, които ъпгрейдваш по-рядко - дори когато се поолющи, един MacBook или iPad е все още работещ. Много други последваха този пример и заложиха на лаптопи и телефони с метални корпуси.

Но Apple бяха и тези, които отхвърлиха идеята, че потребителите могат да сменят сами батериите си, а после пример от тях с флагманите си взе дори най-големият им конкурент Samsung. Освен, че използват интегрирани батерии в iPhone-ите, започнаха да ги залепят и в iPad-овете и последнитте MacBook-ове. Това налага хората, които ги рециклират, да се мъчат с премахването на тези батерии, преди да пратят вече изхабеното устройство в машините за рециклиране.

Applе правят и неща, които улесняват рециклирането, но сякаш случайно - като например лесната за премахване батерия на 12-инчовия iPad Pro. Вместо да продължат на този принцип, последният 9,7-инчов iPad, Пуснат 5 месеца по-късно, е отново със стабилно залепена батерия.

Това може да изглежда нещо дребно, но не трябва да забравяме, че в света вече има повече мобилни устройства, отколото хора. В САЩ например са генерирани повече от 3 млн. тона електронен боклук през 2013-а, а са рециклирани едва 40% от него.

А батериите са най-големият проблем. В най-добрия вариант, те забавят сериозно рециклирането. В най-лошия, пробита батерия може да започне пожар, който пък да предизвика експлозия на сметищата.

Така безсрамното копиране на прекрасния Apple дизайн върви и с безмозъчното копиране на не толкова добрите практики.