В Раднево наблюдаваме за пореден път сблъсък между българското и ромското гето. Това коментира социалният антрополог Харалан Александров пред Нова ТВ. Според него процесът на гетовизация отдавна се наблюдава и при българите и не е само ромско явление.

"Това е сблъсък между две гета - ромско и българско. Ключовата характеристика на гетото е опит да разрешиш проблема с насилие. В този случай полицията се справи съвсем прилично. Явно се учи. Толерирането на гетото е социален проблем. Очевидно българските служби се опитват да работят в много тежка ситуация", каза Александров.

Според него гетото е проблем на бедността и на криминалната култура, а лидерството отдавна е криминално.

"Циганин отдавна не е етническа, а социална категория. Това е човек извън правилата, под определен радар на нормалност. Вместо да си прехвърляме отговорността, крайно време е заедно да се опитаме да разберем какво се случва. Това е един разговор, който много отдавна се отлага", каза още Александров.

Според него не всички цигани и роми не са интегрирани. Въпросът е какво се случва с онези над 50%, които остават в гетата. Александров смята, че имаме нужда от целенасочена анти-гето политика. 

"Т. нар. олигархия в най-чист вид може да бъде видяна в гетото. Това е проблем на средната класа", каза още Александров.

Според него трябва да има мрежа от социални и образователни служби, която да работи по проблема.

В студиото присъстваха и депутатът от Патриотичния фронт Емил Димитров и лидерът на ДРОМ Илия Илиев, който е депутат от ДПС.

"10 години наливаха пари за този етнос. Нито станаха по-образовани, нито по-социализирани. Някои ромски лидери усвоиха една огромна сума пари. Ще стане сблъсък, ще почнат отмъщения. От 10 години ВМРО има 7 мерки - засилване на полицейско присъствие, ангажиране на бивши служители на МО и МВР, възстановяване на доброволни отряди... Един етнос тероризира друг. Трябва да се разшири на обхвата за неизбежната отбрана".

Това бяха думите на Димитров, които предизвикаха гневна реакция у Илиев.

"Това е едно съвсем грешно мислене. МВР закриха ли го? Колко жалби има подадени досега в Раднево срещу ромчета и МВР не си е свършило работата? Инциденти и престъпления стават всяка секунда някъде по света. Това, че някакви хора са се сбили - МВР си е свършило работата, хората са арестувани, прокуратурата ги е поела. Защо трябва да протестира някой?", заяви Илиев.

Той обясни и защо е бил в Раднево по време на събитията, като изтъкна, че това е част от работата му като народен представтел.