Сума ти медии отразиха малоумното шарлатанско изказване на лицето Божидар Димитров, че "ЦИК ще се погрижи ДОСТ да не влезе в Парламента". Не ги упреквам - на медиите това им е работата, да търсят новината и сензацията. Но нека го кажа съвсем ясно и без да си меря приказките: това е идиотска клевета срещу институцията, която може да произнесе само напълно безотговорен човек. Няма никаква, дори теоретична, възможност в ЦИК да се фалшифицират изборни резултати.

Протоколите от РИК-овете се приемат пред очите на всички интересуващи се медии, протоколите от СИК-овете се сканират на сайта на ЦИК и всеки, който желае, може да изчисли сам резултатите, прави се повторно въвеждане на тези протоколи и при всяка регистрирана разлика от двете въвеждания двама члена на ЦИК анализират разминаването, решават кое е вярното въвеждане и се подписват. Подмяна на протоколи е възможна само по пътя между СИК и РИК, никъде другаде.

Не казвам, че това никога и никъде не се е случвало, но никой не може да подкупи 12000 секционни избирателни комисии и 70000 работещи в тях. Мога да гарантирам, че каквито и манипулации да се случват по места, те не могат да изместят резултата на една партия с повече от 3-4% от гласовете, получени за нея.

Далече по-голяма опасност представлява контролирания и купения вот. Бъдете напълно уверени в това, че, колкото и да са замърсени от манипулации българските избори, кой да влезе в парламента решават избирателите. Ако съдя по поредното скандално изказване на БД, можете да бъдете напълно уверени и в това, че Националният исторически музей на България се управлява от неприлично нагъл шарлатанин.

Коментарът на Цветозар Томов е от личния му профил във Фейсбук. Заглавието е на редакцията.