Едно от най-знаковите лица на БСП Стефан Данаилов се появи в зала 1 на НДК малко преди края на конгреса на партията. Данаилов взе думата извън дневния ред, докато се чакаше да бъдат обявени окончателните резултати от балотажа за лидер на партията между Михаил Миков и Корнелия Нинова. Изказването му на самия финал бе първият случай по време на двудневния най-висш форум на социалистите, когато залата се въодушеви непринудено, стана на крака и започна да скандира "БСП!!!". 

Ламбо направи емоционално изказване, което многократно бе заглушавано от аплодисментите. Той не спести и критиките, и пожеланията, и равносметките за партията. 

Данаилов обяви, че новият лидер е Корнелия Нинова преди комисията по избора. Той й пожела успех, да сдържа емоциите си и да внимава с обкръжението. Припомни й, че от нейния стол се пада много лесно. Социалистът припомни пред делегатите, че те са тук, защото са били изпратени от членовете на БСП и не бива да го забравят. Той каза още, че се притеснява какво ще се случи утре и че се надява и победителите, и загубилите, да могат да се погледнат в очите. Ламбо предупреди още, че ако роенето в БСП продължава партията може да изчезне.

Ето какво каза Стефан Данаилов и как съживи имаче вътрешно напрегнатия и външно вял конгрес на социалистите:

"Тъкмо щях да ви охуля (обръща се към делегатите - б.р.), че нито веднъж от вчера не чух възгласи "БСП". Едни момичета се опитаха, но не последва възторг. Гледах ви по телевизията.

Голям интерес към нашия конгрес от страна на журналистите и на българската общественост. На мен ми се искаше да се дължи на програмите и платформите, които ще предложим, макар че голямото любопитство беше кой, аджеба, ще спечели председателското място. На горещия стол седна Корнелия Нинова. Много лесно се сяда и много лесно се пада. Пожелавам на Корнелия успешна работа, чака я много работа. Бих й пожелал от време на време да прибира емоциите и много да внимава с обкръжението. От години наблюдавам политическите случки в нашата страна и общо взето тези, които са си отивали от постовете, е заради техните съветници. Запомнете едно - обкръжението винаги заблуждава.

Аз лично му благодаря (на Михаил Миков - б.р.), защото той свърши много работа (аплодисменти). Скъпи мой, Мишка, тази работа с деликатност не става. Партия се управлява и с малко юмрук. Твоят характер е друг, но конгресът го показа. Организацията на конгреса и хаосът показаха, че нещо липсва и в теб. Но това е един от най-ценните кадри на нашата партия (аплодисменти).

Моите искрени и най-големи страхове са какво ще се случи утре. Скъпи приятели, защо сме тук, кой ни е пратил тук? Хората са ни пратили. Членове на една партия, която се казва БСП. Ние дължим всичко на думичката БСП и тези, които стоят зад нея. Защото на първия ред никой нямаше да бъде министър и на ръководни постове в държавата, ако не беше издигнат и доведен тук. Това се отнася и за мен. Ето това не бива да забравяме.

Опасявам се утре какво ще настане. Важното е да имаме силите да изчистим погледите си, съзнанието си и да се погледнем в очите. Най-трудното нещо е да се погледнем в очите. Едните ще са огорчени, другите ще са удовлетворени. Можеше да бъде и обратното. 

Роенето на други леви партии, които откъснаха от нашата плът, не е добре. Още един такъв ход и нас ни няма. 125 години ни има и едни мърльовци се събират в една зала и съсипват всичко.

Само двама души избрани с болшинство (има предвид избора за национален съвет - б.р.). Какво означава това? Всеки иска да дърпа бащина дружина. Ей, хора, недейте! Ще носим историческа отговорност. Тук присъстващите ще бъдем записани в историята.

Ние сме все недоразбрани от обществото, но не е точно така. Моля ви, от утрешния ден, от днешния ден, да турим усмивката и да забравим, че сме все неразбрани. Прекаленото самочувствие ни забива като с гвоздеи.

Слушам имената в националния съвет - ами те са същите като в предишния, когато повечето защитаваха Миков. И се питам - колко са новите лица? По-сериозно обновление, за да ни харесат младите хора.

Защо конгресът да не приеме решение - при провал на партията на избори председателят благодари и се оттегля? Така се гради авторитет. Ако бяхме следвали примера на Жан Виденов, можеше да бъдем в по-добра ситуация.

Аз съм стар оптимист, навремето бях и мечтател. На Корнелия искам още да й пожелая малко да ограничи мечтите. Искам да бъдем разумни, да не се изхвърляме много-много, да подредим къщичката си. Сега възлагаме на тая фина жена да подреди дома БСП. На добър час, стискам палци и до нови срещи".