"След седмица имаме конгрес, тогава ще се вземат решения. Един конгрес може да реши всичко."

Така лидерът на АБВ Георги Първанов отговори на въпроса дали партията ще остане в управляващата коалиция с ГЕРБ пред Канал 3. По думите на бившия президент в партията му имат притеснения, че въпреки първоначалния добър старт на коалиционната формула, сега нещата са се променили.

"Този кабинет и това мнозинство я подкара както в първия мандат на Бойко Борисов", заяви Първанов.

Той обяви, че и в здравеопазването, и в енергетиката ситуацията е точно толкова зле, колкото е било при първия кабинет с премиер Борисов. Първанов обяви, че "военната политика е катастрофа, а външната политика е неадекватна."

Единствената сфера, от която Първанов е доволен, закономерно се оказа социалната политика. Заместникът му в партията Ивайло Калфин в момента е вицепремиер и социален министър.

Първанов коментира още, че президентът Росен Плевнелиев, според него, няма шанс за втори мандат и дори се обзаложи за това. По думите му държавният глава не е успял да бъде президент на всички българи и скарал страната ни "с партньорите ни на изток и юг", очевидно визирайки предимно Русия. Според Първанов "моделът "Плевнелиев" е отречен и той няма бъдеще".

Първанов обаче заяви, че е бил успешен президент в продължение на два мандата и би бил такъв в последващ мандат. Той за пореден път заяви, че който смята, че според конституцията той не може да се кандидатира отново, може да отнесе въпроса към Конституционния съд.

В основния закон пише:

Чл. 95. 
(1) Президентът и вицепрезидентът могат да бъдат преизбрани на същата длъжност само за още един мандат.​

Според Първанов и АБВ това означава, че един и същи президент не може да има повече от два последователни мандата, каквито Първанов вече изкара, но може да се кандидатира отново след период, в който държавният глава е бил друг. Другата юридическа гледна точка е, че един човек може да бъде избран за президент максимум два пъти, без значение от поредността на мандатите. 

Първанов коментира и приключилия конгрес на БСП. По думите му избора на Корнелия Нинова за лидер на социалистите е "един добър избор и знак за промяна". По думите му все още не е имало дебат с БСП за единен кандидат-президент на левицита. Той обаче не отхвърли вариант за консолидиране.