С издигане на знамето на Европа точно в 9.00 ч. днес пред сградата на Президентството започнаха честванията на 9 май - празник на Европейските общности, на единството и мира на Стария континент.

Церемонията пред сградата на "Дондуков" 2 се състоя в присъствието на държавния глава Росен Плевнелиев, парламентаристи и представители на изпълнителната власт.

От 11:30 ч. в Дома на Европа (ул. „Г. С. Раковски“ 124) президентът Плевнелиев ще вземе участие в програмата за отбелязването на празника и ще връчи призовете на победителите в конкурса за есе на тема: „Единният цифров пазар на Европейския съюз“.

Довечера точно в 21:00 ч. емблематични сгради в София, Пловдив и Варна ще бъдат осветени в цветовете на ЕС. Това са трите български града, избрани за Европейски столици на различни международни прояви, пише БГНЕС. Съвместният проект на Информационното бюро на ЕП и Представителството на Европейската комисия в България предвижда светлинно и музикално шоу да освети с цветовете на европейското знаме и да озвучи с химна на ЕС НДК в София, сградата на община Пловдив и сградата на Фестивалния и конгресен център във Варна.

Освен това на 9 май популярни личности ще четат интересни и забавни истории, посветени на мира и единството в Европейския съюз. Голямото публично четене под надслов „Истории за Европа“ ще представи 10 специално подбрани текста, написани от любители на късия разказ – хора с различни професии и на различни възрасти, които споделят своите преживявания като граждани на ЕС. Събитието ще може да бъде проследено на живо точно в 19.00 ч. на интернет страницата на Информационното бюро на ЕП www.europarl.bg. Глас на разказите за Европа ще дадат ръководителите на Информационното бюро на ЕП и на Представителството на ЕК Теодор Стойчев и Огнян Златев, журналистите Драгомир Симеонов, Милена Милотинова и Камен Алипиев, актьорите Константин Лунгов, Мая Бежанска, Милица Гладнишка и Силвия Петкова, спортната звезда Симона Пейчева, младата писателка и оперна певица Мила Михова и др.

Денят на Европа се отбелязва на датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа. На 9 май 1950 г., 5 години след края на Втората световна война, той призовава за съюзяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана (които са в основата на оръжейната индустрия), за да се избегнат бъдещи военни конфликти. „Декларацията на Шуман“ е в основата на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на днешния Европейски съюз.