Стотици граждани поднесоха цветя и венци пред паметника на Съветската армия по повод Деня на победата и един от официалните празници на Руската федерация.

Церемонията по отбелязването на датата започна с химните на Република България и на Руската федерация. Гражданите развяваха червени и руски знамена и държаха снимки на загинали във войните. Венци бяха поднесени от Посолството на Русия, както и от посолствата на Армения, Беларус, Венецуела, Виетнам, Палестина, Китай, Казахстан, Сирия, Пакистан, Куба, Корея и други.

Венци на паметника на Съветската армия бяха поднесени и от БСП, АБВ, "Атака", БАН, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюза на ветераните от войните в България. Присъстващите почетоха загиналите с минута мълчание.

 

Световната инициатива „Безсмъртния полк”, която за първи път бе проведена през 2012 г. в руския град Перм, тръгна и от София със стотици портрети на родственици, дали живота си в антифашистката борба и по време на Втората световна война, предаде репортер на БГНЕС. Над 500 души тръгнаха на шествие от Паметника на Незнайния войн, където политици и обикновени хора поднесоха цветя пред мемориала. В редиците на „Безсмъртния полк” се наредиха новият председател на БСП Корнелия Нинова, депутати и лидерът на АБВ Георги Първанов. Дойдоха и 10-ина ветерани от войната, които са над 90-годишна възраст, те бяха окичени с ордените си за храброст. Между тях е и Тодор Атанасов, на 93 години, който е воювал във втората фаза на войната. На днешния ден е бил на границата на Словакия и Австрия. „Най-голямата част от антифашистката борба и войната срещу фашистка Германия я изнесе руската армия, без да отричаме ролята на съюзниците, САЩ, Англия, Франция”, сподели Атанасов пред БГНЕС. В шествието всички носят георгиевски лентички и се поздравяват с победата. В колона шествието се насочи към Паметника на съветската армия