Ния Караджова

Тази и следващата година юристи, медици и икономисти няма да получават евростепндии, обявиха от МОН. Идеята е парите на Европа да бъдат насочени само към специалности, от които се нуждае пазарът на труда, и по този начин да бъдат стимулирани младите хора да кандидатстват в тях.

Средствата ще бъдат насочени към 32 приоритетни професионални направления, определени от държавата. Сред тях на челно място са инженерните и природни науки, агрономството, ветеринарната медицина, енергетика, архитектура, както и всички изкуства. Студентите по право, медицина и икономика обаче ще имат право да кандидатстват за парични награди, които се дават за специални постижения.

Кандидатстването започва от утре – 10 май, като документи се подават до 30-и. Парите ще бъдат преведени по картите на студентите до 15 юли. Младежите кандидатстват изцяло онлайн, но накрая все пак ще им се налага да разпечатат готовия си формуляр и да го подадат в университета, за да може той да завери успеха им.

На теория може да кандидатства всеки с успех над 4,00, но на практика обикновено парите се вземат само от отличници. Сумата е 120 лева на месец, като на студента се превеждат общо 600 лева. Наградите за специални постижения пък са 200 лева еднократно и се превеждат само на студенти, постигнали високи резултати на олимпиади, състезания, разработили оригинални реферати и участващи в научни разработки.

Общата сума е 26 млн. лева, като евростипендиите ще бъдат общо малко над 151 500. Ако през третия семестър от кандидатстването има много отличници, а сумата е намаляла, на ректорите ще бъде дадено правото да въведат допълнителни критерии – например за доходи на семейството.