Финансовите министри на Еврозоната (Еврогрупата) и Гърция се споразумяха на извънредно заседание в Брюксел днес за последните усилия, които Атина трябва да направи, преди да получи следващия транш спасително кредитиране от 5 милиарда евро, с които да посрещне плащанията по дълга си през юни и юли. Той е част от третата тригодишна спасителна програма на обща стойност 86 милиарда евро за дълбоко задлъжнялата страна, която правителството на премиера Алексис Ципрас договори миналия юли с кредиторите. 

Еврогрупата и Гърция днес разговаряха за първи път по принцип и за вероятни краткосрочни, средносрочни и дългосрочни облекчения на гръцкото дългово бреме, които обаче няма включват номинални намаления, известни на финансов жаргон като "подстрижки".

Решения по тези въпроси се очакват на следващото редовно заседание на Еврогрупата на 24 май, каза председателят ѝ Йерун Дейселблум, финансов министър на Холандия. 

"Надявам се, че можем да вземем положително решение на следващата ни среща на 24 май", каза еврокомисарят по икономиката и финансите Пиер Московиси, който също участва в заседанието.

Главното, което се очаква от Ципрас, е мнозинството му от 153 депутати в 300-членния парламент да приеме извънреден механизъм, който автоматично да налага мерки за икономии или за допълнителни приходи, в случай че правителството не достигне поставените фискални цели. Според програмата те трябва да доведат до годишен бюджетен излишък от 3,5 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2018 година.

Финансовите министри се споразумяха с гръцкия си голега Евклидис Цакалотос, че парламентът сега трябва да приеме закон, създаващ механизма,но не и конкретните мерки, които той би съдържал. Тяхното предварително набелязване би било в противоречие с гръцката конституция, посочи по-рано в писмо до Еврогрупата Цакалотос. За механизма настоява Международният валутен фонд (МВФ), който иска гаранции, че приетото в Атина законодателство ще даде предвидените в програмата резултати. Еврозоната не си представя продължаването на програмата за Гърция без МВФ, каза Дейселблум.

"Какво ще стане ако песимистите са прави? Тогава ни трябва застраховка", каза той, обяснявайки настояването на МВФ за механизма. "Ние (сега) няма да ги караме да приемат специфични мерки, а единствено самия механизъм".

Останалата част от промените, които трябва да доведат до положителен доклад от първия преглед по гръцката програма и отпускането на транша, включват реформа на пенсиите, на данъците върху доходите на физическите лица и върху добавената стойност, както и на заплащането в публичния сектор. Те предполагат и мерки за изчистване на портфейлите на банките лоши кредити като държавата отвори пазара за продажба на вземанията без тези по малки заеми срещу ипотека на основното жилище на длъжника. Гърция е създала и предвидения в споразумението от юли м.г. приватизационен фонд за продажба на държавни активи за 50 милиарда евро, чийто управителни органи трябва да бъдат назначени до юни, а той да започне работа не по-късно от септември, добави Дейселблум. 

Той подчерта, че мерки за облекчаване на дълга ще бъдат сложени на масата, само при пълно приложение на договорената с кредиторите програма. Тези мерки могат да бъдат краткосрочни - отлагане на лихвени плащания по заемите, които Гърция получава сега от спасителния фонд на Еврозоната, Европейския механизъм за стабилност (ЕСМ); средносрочни - гратисни периоди и удължаване на матуритети по части от дълга и дългосрочни - допълнители мерки, които Дейселблум не формулира, в края на програмата през 2018 година, при условие че Гърция е спазила всичките ѝ условия.

"Трябва да приемем, че ще има проблеми с устойчивостта на дълга", каза Дейселблум.

Такава загриженост изразява отдавна и МВФ. Фондът иска да знае при максималната възможна  прецизност какво ще се случва с дълга и платежоспособността на Атина в дългосрочен план. Заместник-министрите на финансите на Еврозоната, т.нар. Работна Еврогрупа, ще работят над тези технически детайли в дните до 24 май. Споразумение по дълговите мерки обаче не е между задължителните условия за отпусканена следващия транш. Средният матуритет на гръцките дългови облигации е 32 години, каза Дейселблум.

.