Звездата на съвременното изкуство Олафур Елиасон ще вдигне фонтан в градините на Версай. Произведението ще замени „Вагината на Кралицата“ – творбата във формата на огромна фуния на сър Аниш Капур, която скандализираше посетителите на двореца и предизвика мнозина вандали да й „посегнат“ със спрей и други „оръжия“ на възмущението. Фонтанът ще бъде не по-малко провокативен от Фунията – Елиасон твърди, че с това произведение ще се прояви като малък арогантен крал.

Артистът смята да направи онова, с което Кралят Слънце Луи XIV не е успял да се сдобие във Версай – огромен фонтан. Съоръжението е било включено в архитектурните планове на резиденцията, но никога не било построено, защото в района липсвала вода.

Елиасон смята да вдигне много нависоко струята на фонтана. Водата ще бъде изстрелвана от върха на кран. Колко високо? Според артиста размерът се определял от „космическия барок“. И в крайна сметка отказва да назове височината на фонтана в метри – за него въображението на зрителите е по-важно от точните факти.

Олафур Елиасон е исландец с датски корени. Той е художник, скулптор, архитект, който се стреми да въвлече обществото в проблемите на изкуството. Не се ограничава в рамките на музея и галерията. Сред прочутите му работи е Малкото слънце в Тейт Модърн в Лондон – посетителите се наслаждават на изкуствено слънце, Водопадите на Ню Йорк – четири изкуствени съоръжения до Бруклинския мост, Кръглият мост в центъра на Копенхаген.

Малкото слънце на Олафур Елиасон в Тейт Модърн.

Фонтанът на Олафур Елиасон ще бъде показан на 7 юни и ще може да бъде видян до 30 октомври.

Площад Славейков