Президентът Росен Плевнелиев и посланичката на САЩ в България Марси Рийс пожелаха днес "на добър час" на 242-ма бакалаври от двадесетия випуск на Американския университет в България. Сред гостите бе и шефката на нашата мисия в Щатите Елена Поптодорова. Тържествената церемония бе на централния площад в Благоевград, където държавният глава сподели „седем прости, но важни правила, които ми помагат в работата“.

Първо – имайте приоритети.

Второ – имайте ценности.

Трето – винаги мислете в перспектива.

Четвърто – търсете съгласие.

Пето – изграждайте доверие. Доверието е в основата на всеки успех.

Шесто – създавайте собствени инициативи. Аз бях министър на трите магистрали, сега съм президентът на иновациите, електронното управление и енергийната ефективност.

Седмо - не обещавайте много, но спазвайте обещанията си. Хората са мъдри и не очакват чудеса. Те биха оценили високо честността на политиците.

Плевнелиев каза още:

„Това, което да вчера сме смятали за немислимо, вече се случва. Готлиб Даймлер преди 100 г. е смятал, че светът няма да има нужда от повече от 1000 дизелови двигателя, а Хенри Форд е вярвал, че ще продаде не повече от 10 000 автомобила. Само преди 15 г. нямаше евро, интернет, мобилни телефони, преди 10 г. нямаше социални мрежи. Светът е включил на бърза скорост в своето развитие".

И продължи:

„Но не всички промени са положителни. Днес виждаме как в Европа все още е възможно да се прекрояват държавни граници едностранно, със сила и в противоречие на международния правов ред. Как основни ценности могат бъдат поставени под въпрос. Никой друг век не е давал такава голяма роля на гражданите, на обществото и на политическите процеси".

Вижте снимки от церемонията: