СТЕФАН МИЛАНОВ

Днешният избор на директор на Националния институт по правосъдието - т.нар. училище за магистрати, стана арена на поредния сблъсък между председателя на ВКС Лозан Панов и главния прокурор Сотир Цацаров. Двамата са членове на 7-членен управителен съвет, който включва още председателя на ВАС Георги Колев, правосъдната министърка Екатерина Захариева, още два члена на ВСС и декана на Юридическия факултет на Софийския университет проф. Сашо Пенов.

След като бяха изслушани изявленията и на двамата кандидати - досегашния шеф Драгомир Йорданов и бившия правосъден министър Антон Станков, Панов видимо изненада някои от колегите си от управителния съвет.

Той съобщи, че според гласувана в отсъствието на Цацаров точка от правилника обсъжданията и гласуването трябва да продължат публично - пред всички гости в залата, журналисти, магистрати и т.н.

Тук думата взе Цацаров, който видимо ядосан, нарече това "жест на сдържан популизъм", и препоръча на Панов да го беше направил по-рано. Въпреки това той направи уговорката, че не се притеснява пред всички камери да заяви кой е фаворитът му, а по-късно се оказа, че това е Антон Станков.

Правосъдната министърка Захариева се намеси и се опита да успокои напрежението, че това се прави заради прозрачността.
Очаквано при финалното гласуване Цацаров, Георги Колев и двете дами от ВСС - Мария Кузманова и Светла Петкова, гласуваха за кандидатурата на Станков. Също очаквано, Панов и Захариева подкрепиха досегашния директор Драгомир Йорданов.

С огромен интерес се очакваше мнението на проф. Пенов, който каза, че концепцията на Йорданов е по-конкретна, а предложените от него мерки са проследими и дават възможност за реализация. Тъй като седемте "старейшини" трябва да вземат решение с квалифицирано мнозинство от 5 души, на практика избор няма и до две седмици ще се стартира нова процедура.