Тръмп е невежа, коментира новоизбраният кмет на Лондон Садик Хан.

Язвителната му реплика бе по повод "щедрото" обещание на милиардера Донълд Тръмп, че ще направи изключение за Хан от забраната мюсюлмани да посещават САЩ. Както е известно предприемачът няколко пъти повтори по време на предизборната си кампания за номинация на републиканците за Белия дом, че няма да пуска в Щатите мюсюлмани, дори и като туристи, ако стане президент.

"Тръмп е невежа особено по въпросите на исляма и това може да направи САЩ и Великобритани по-малко сигурни. Той рискува с изказванията си да отблъсне традиционните мюсюлмани по света и да ги тласне в ръцете на екстремистите и радикалите. Доналд Тръмп и обкръжението му си мислят, че ислямът е несъвместим със западните ценности, но Лондон ги опроверга и доказа противното", заяви Садик Хан. 

Само преди няколко дни той бе избран за градоначалник на британската столица и стана първият в историята на града кмет-мюсюлманин.

В понеделник пред в. "Ню Йорк таймс" Тръмп обяви, че е щастлив от избора на Хан. Според него той щял да свърши много работа за града. Попитан как похвалите му се вързват с предлаганата от него забрана мюсюлмани да посещават САЩ, милиардерът отговори: "Винаги има изключения. Ще направим такова и за Хан".

Садик Хан открито обяви, че подкрепя Хилъри Клинтън в президентската битка. "Надявам се, чe тя ще го смачка на изборите", коментира кметът, цитиран от Би Би Си.