Изявлението на АБВ, че на конгреса си в неделя партията ще решава дали да напусне управлението предизвика различни коментари сред останалите формации от управляващото мнозинство.

АБВ НАПУСКА ВЛАСТТА

Зам.-шефът на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев заяви, че това си е решение на АБВ. Но все пак допълни:

"Може би катализатор за всичко, което правят, е конгресът на БСП".

Велчев каза, че не приема упреците за липса на диалог и не вижда накъде повече би могла да отстъпва ГЕРБ пред коалиционните партньори.

икой не може да каже, че не сме толерантни. Дори с риск да бъда нападнат след това ще кажа, че ние сме прекалено толерантни", каза Велчев.

Той припомни думите на премиера Бойко Борисов, че ако трябва да избира между стабилността и демокрацията ще избере второто.

"В края на краищета премиерът го е правил и друг път, можем да отидем на избори, не се притесняваме от избори. Ако нас ни принудят Борисов е добре изявен демократ, той насила няма да стои", каза Велчев.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов бе лаконичен по повод новината от АБВ:

"Трябва ли да го коментирам? Аз не съм от тия, всезнайковците", каза Симеонов.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов пък изтъкна, че всяка партия има право сама да вземе решение какво да прави. Той призна, че в управляващата коалиция има проблем с диалога.

"Това беше проблем с диалога през цялото време. Нормално е да има един политически механизум, при който да се съгласуват решенията, а не да се решават двустранно - ГЕРБ-АБВ, ГЕРБ- ПФ, ГЕРБ-РБ или ПФ-РБ. Това поединично решаване по двойки по тройки на проблемите затормозяваше работата", каза Каракачанов.

И допълни, че отговорът на въпроса дали Патриотичният фронт ще остане в мнозинството зависи от съдбата на президентското вето върху Изборния кодекс.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев, който вече е в опозиция, пръв коментира новината на профила си във Фейсбук:  

"И докато Бойко рекетираше ДБГ и ПФ със заплахи за оставка... се видя колко струват и останалите му партньори. 
Че тази работа не става, се видя отдавна. И отдавна се подготвяме за този момент. Но можеше навреме... Защо пак ми разваляте семейната почивка?"
, заяви Кънев.

Членът на Националния съвет на БСП Александър Симов пък призова колегите си да не приемат АБВ обратно като партньор вляво.
"И какво очакват АБВ от това решение - да дойдат в левицата като разкаяна мома, която е изкръшкала с половината квартал и да получат опрощение? И дали АБВ наистина напускат или просто ГЕРБ ги изритват от коалицията?", попита Симов.

АБВ КАТО "РАЗКАЯНА МОМА, ИЗКРЪШКАЛА С ПОЛОВИНАТА КВАРТАЛ"