На 3 март 2016 година четирима известни български политолози обявиха „Манифест за републиката“, под който се подписаха още 26 лица от публичния живот. Александър Кьосев, Антоний Тодоров, Евгений Дайнов и Огнян Минчев обявиха манифеста, с който призоваха:

"Стига вече отстъпление! Време е гражданите да се съберем, за да спасим своята Република и да прогоним узурпаторите на нашата свобода от нейните предели."

30 ГРАЖДАНИ: СТИГА ОТСТЪПЛЕНИЕ! ДА СПАСИМ СВОЯТА РЕПУБЛИКА!

9 май 2016 година. Бившият премиер и лидер на БСП, а сега председател на Партията на европейските социалисти, Сергей Станишев празнува 50-годишен юбилей. На купона са поканени много хора от различни сфери на живота и с различни политически убеждения. Сайтът Vevesti.bg обаче публикува подробна галерия със снимки и на една от тях Евгений Дайнов и Сергей Станишев позират дружески, приклекнали в краката на Моника Станишева. Снимката стана хит в социалните мрежи. В последната си книга „Записки по революцията – втора част“ Дайнов споменава своето приятелство от ученическите години със Станишев.

"Напълно е възможно снимката на Дайнов с високопоставения рожденик да е чисто светска гримаса. Тя обаче създава недопустим намек за задкулисие. Най-малкото - вече широко се интерпретира в тази посока. Не се чувствам комфортно да размишлявам на глас "За Републиката" в подобна среда", написа в публичния си профил във фейсбук Огнян Минчев.

Той постави и ултиматум на колегата си Дайнов:

„Бих предложил на Евгений Дайнов да оттегли подписа си под този апел. Ако той не го направи в следващите 24 часа - подписът си ще оттегля аз.“

Към протеста се присъедини и втори от „четиримата професори“, както станаха известни авторите на Манифеста, макар че двама от тях са професори, а другите двама – доценти.

„Аз също съм смаян от тази снимка. Не съм привърженик на ултиматуми, но смятам, че Евгени Дайнов ни дължи публично обяснение. Този човек - Станишев - предложи Пеевски, той наричаше протестиращите вандали, твърдеше че масовият протест е сценарий, намекваше, че сме платени и пр. И това са най-малките му грехове. Той поддържаше модела ‪#‎КОЙ‬, срещу който е манифеста "За републиката".

Така че какво значи тази интимност?“, попита Александър Кьосев.

Не успяхме да открием Евгений Дайнов за коментар. Четвъртият автор на Манифеста също е бил на рождения ден на Сергей Станишев, както показва галерията във Vevesti.bg