Традиционните политически декларации за старта на новия парламентарния сезон, които по традиция са скучно изброяване на приоритети, в които се повтаря едно и също, днес се оказаха интересни.

Управляващи и опозиция жонглираха с темата "предсрочни парламентарни избори", БСП се заяви отново като опозиция с новата си лидерка Корнелия Нинова и нападна не само властта, но и АБВ, които я напускат.

ДПС обяви ГЕРБ, а оттам гражданите, за "заложник на коалиционните партньори". Патриотичният фронт обяви, че ще "изчегъртва ДПС" и производните му, а Реформаторският блок в лицето на Найден Зеленогорски обяви, че "продължаваме напред". В парламента след месеци отсъствие се появи и лидерът на "Атака" Волен Сидеров - да се помотае в краката и да размаха златния си пръст, както сам обяви.

АБВ запазиха мълчание.

Пръв думата взе председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. След като разясни как съдебната реформа остава основен приоритет, заедно с борбата с корупцията, която обаче не трябва да се превръща в "лов на вещици", похвали се със справянето с контрабандата и раздаването на 200 млн. лв. за пенсионерите по празниците, той се обърна към останалите в управлението:

"ГЕРБ плаща висока цена за лоялността си към политическите платформи на коалиционните си партньори. ГЕРБ категорично не приема опитите за опозиционно говорене и ултимативен тон от страна на коалиционните ни партньори от АБВ и част от РБ. Не може да отчитате успехите от управлението Борисов наравно с нас, а когато възникне някакво обществено недоволство, да заставате на опозиционни позиции. Това не е честно, не е партньорско".

Цветанов декларира, че "хората усещат фалша и ще ги накажат с вота си". После обяви, "въпреки че нямало съмнение", че ГЕРБ е единствената партия, която е готова за избори по всяко време: 

    "Заявявам категорично, че единствените избори през 2016 г., за които ГЕРБ се готви, са президентските избори през есента. Нямаме никакви намерения да предизвикваме предсрочен парламентарен вот. Управленският хоризонт, към който гледаме, е пълен мандат на кабинета "Борисов".

Председателят на ПГ на ГЕРБ обяви БСП и ДПС за единствената опозиция и за опонентите на ГЕРБ на президентския вот, защото ги разделяли не само идеологическите различия, а и оценката за резултатите от техните управления. Той обяви, че партията ще има своя кандидат-президентска двойка, но на втория тур е отворена към десните партии за взаимна подкрепа.

Втора на трибуната се качи новата председателка на БСП Корнелия Нинова. Както и на конгреса на БСП през почивните дни, тя обяви курс към предсрочни парламентарни избори. Тя нарече управляващата коалиция "клуб по интереси", който се е опитал и с промените в Изборния кодекс да гарантира властта си.

"Не виждате своето политическо бъдеще. Затова решихте, че с един закон можете да гарантирате това си бъдеще. Не успяхте. Търсехте си оправдания за собствената си немощ в БСП", заяви тя. 

Нинова добави още:

"Не си и помисляйте да внушавате в обществото, че БСП е причина за разпада на вашата коалиция, че е влязла в задкулисни предварителни договорки с АБВ, за да се оттеглят те от управлението. Такива няма! Признайте си истинската причина за този разпад, а тя е  - корабът потъва и...бягат!"

Заради заигравката на лидерката на БСП с приказката кой първи напуска кораба обикновено, според известната сентенция, председателката на парламента Цецка Цачева й влезе в тона и от президиума попита:

"Кой напуска кораба?". Отговор от Нинова с продължението на сентенцията все пак не последва.

Нинова обяви, че президентът не се е намесил с вето или по друг начин в ключови сфери като здравеопазването, което подлагало хората на геноцид, защитил монополите и търговските вериги, но "изведнъж осъмна с усещането, че е държавен глава, който трябва да защити от вас самите, които сте го излъчили, правата на българските граждани в Изборния кодекс". Тя добави още, че премиерът Бойко Борисов не се е справил като обединител на нацията и трябва алтернатива, а тя е предсрочен вот и ляво управление след това. БСП развиха и идеите си от конгреса за развитие на икономиката с повече държава в нея.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ говори трети. Той заяви, че трябва да се върнем към "политическата нормалност" и призова за "възстановяване на нормалния диалог между политическите участници".

"Липсата на общовалидни правила за правене на политика превръщат основният субект на управляващото мнозинство в заложник на нездрави политически амбиции и интриги и вместо да наблюдаваме общи политики, ставаме свидетели на откровени пазарлъци", загрижи се той и продължи: "Основният политически субект се превърна в заложник, а оттам и българските граждани, на рекет от временни временни политически проекти в името на краткото отлагане на пълния провал на управлението."

Карадайъ за пореден път обясни как и с какво ГЕРБ и Патриотичният фронт са погазили конституцията с приетото в Изборния кодекс - като се започне от задължителното гласуване и се мине през ограниченията за вот в чужбина, и декларира, че "конституцията няма нужда от защита, а от прилагане". Последната реплика бе по адрес на президента Росен Плевнелиев, който според ДПС е пропуснал да наложи вето на съществени части от Изборния кодекс, нарушаващи основни човешки права. 

ДПС обаче призова за консенсус по определени теми. Карадайъ припомни, че ДПС от самото начало твърди, че неестествената коалиция, която управлява, генерира кризи, а не стабилност и изрази готовността на движението за предсрочни избори, ако това ще донесе "истинска стабилност". И завърши с обръщение към управляващите, че "останалото зависи от вас".

Валери Симеонов взе думата от името на Патриотичния фронт, за да обясни, че те няма да клатят стабилността, но ще продължат с основните си приоритети. Първият:

"Изчегъртване на ДПС от властта, както и на отцепилото се от нея политическо изчадие ДОСТ".

Цецка Цачева му направи забележка за езика, а по-късно един от малкото ненапуснали демонстративно залата депутати от ДПС - Йордан Цонев, обяви, че с поведението на Патриотичния фронт най-много да доведе до "изчегъртване на ГЕРБ от властта и изчегъртване на България от демократичната карта на Европа".

Симеонов обяви за приоритети и други известни неща - премахване на незаконни гета, битка с престъпността в населени места с малцинствено население, повече социална държава, но ограничаване на помощите за "маргинални и паразитни групи", без да ги назовава конкретно в тон със забележката на Цачева. Патриотите обещаха да се борят против ветото на президента, но и да се грижат за стабилността. Ще се борят и срещу американските електроцентрали и електроразпределителните дружества.

Изненадващо на трибуната след това се качи лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който от месеци не се е появявал в Народното събрание. Ироничната му реч започна с обръщение към управляващите:

"Отдавна не съм идвал. И за малко да ме няма, а вие да се скарате! Недейте така!"

Сидеров обясни как за идването на власт са сегашното управление са похарчени много пари за протести на "умни и красиви с паве в ръка", а Сорос ги бил изкарвал тези пари с "борсов труд и пот на челото". Той призова Патриоти и АБВ да не напускат властта, защото до "по-стабилно и успешно управление така и така няма да се доберат", а и ще има уволнения "дори на чистачките, които сте назначили, а това все пак са семейства, които се хранят", а това за Сидеров не било справедливо.

"Затова дойдох тук да ви се помотая в краката и да ви размахам един златен пръст", заяви лидерът на "Атака", а след това предупреди ПФ, че с начина, по който органичават вота в Турция ще получат 100% мобилизация там на избори, а не 60%, както е било досега. 

За финал той призова управляващите да си "довършат работата, че на България и без това й остава малко, за да бъде довършена", а тогава от избори и Изборен кодекс нямало да има нужда.

Позитивните думи за старта на пленарната сесия дойдоха първо от БДЦ, които се обявифа за консенсус, национално съгласие и общи приоритети, и от Реформаторския блок.

Найден Зелегогорски от управляващото крило на блока закри декларациите с няколко призива. Един от които звучеше буквално "продължаваме напред".

"Оттеглянето на подкрепата от страна на АБВ, заедно с оставката на вицепремиера и социален министър Калфин, по решение на АБВ, който имаше, искам да подчертая това, и добри постижения, беше политическа маневра, целяща обслужване на партиен интерес и предизборно прегрупиране. В него поетите ангажименти, дадената дума и започнатите реформи бяха последният по значение фактор", заяви той и декларира, че участието на АБВ от самото начало е било проблем, с който са правили компромис.  

 Той декрарира, че страната няма да бъде тласната към хаос, въпреки опитите и "партньорство на дясното политическо семейство с патриотите и с отговорната част от политическия спектър в тази зала тепърва ще се развива и ще дава резултати в доброто управление". 

Зеленогорски завърши с думите:

"Подкрепата в парламента на дясно-центристкото патриотично мнозинство и отговорните народни представители е достатъчна, за да не се допусне страната да изпадне в поредното си изстрадано ляво-центристко безвремие. И да не се допусне курс, различен от европейския и проатлантическия. Колеги, заемете местата си от правилната страна! От днес това е въпрос на дълг."

От АБВ никой не взе думата. По никакъв повод.