Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Нека оставим на конспираторите въпроси като тези: на едно място ли са замислени всички трусове в управляващата коалиция напоследък; централно ли се координира тяхното изпълнение; кой какво точно се надява да получи утре или малко по-напред във времето. След напускането на АБВ - най-малката част от управляващото мнозинство, вече има достатъчно информация на светло за отговор на по-важния въпрос: Защо?

Оставката на вицепремиера Ивайло Калфин, който отдавна играе ролята на обществено приемлив аватар на Георги Първанов, е досега най-светкавично нанесеният удар на това правителство. За първи път кабинетът на Бойко Борисов вече не може да разчита на гарантирано мнозинство в парламента, но непосредствена заплаха за правителството поне засега не се забелязва. Калфин просто направи задължителната крачка встрани от кабинета, за да може да бъде приемлив за публиката центристко-ляв кандидат за президент, който да е добре приеман в Брюксел, но едновременно с това да буди и надежди за бъдещи компромиси в Москва. Ето откъде идва този извод:

Театралният изстрел

В последната половин година и трите партньора на ГЕРБ заплашиха да оттеглят подкрепата си за правителството. Патриотичният фронт засега се заканва само на думи, но част от Реформаторския блок го направи - след „опраскването“ на съдебната реформа на 9 декември и след оставката на министъра на правосъдието Христо Иванов, Радан Кънев и партията му ДСБ обявиха, че минават в опозиция. Кънев имаше мотив, но не успя да извади своя министър Петър Москов. Георги Първанов извади своя министър Ивайло Калфин, но без да има мотив. Приказките за това как АБВ повече не може да бъде част от такова недиалогично управление са прекалено тънка завеса, за да им се обръща внимание. Очевидно Първанов, Калфин и компания имат друг план в главите си.

Невероятното спокойствие, с което тази новина бе посрещната от почти всички, само потвърждава липсата на непосредствена опасност за правителството. Макар и сега гласовете на официално подкрепящите управлението да са само 114, с тях кабинетът спокойно може да продължи да управлява, а и не бива да се подценяват уменията на Цветан Цветанов да постига ситуационни мнозинства. На теория правителството може да падне само при вот на недоверие, но дори БСП, ДПС и АБВ да се разберат за такъв, има достатъчно течни гласове за запълване на дупки в мнозинството.

Свързващата нишка

Наесен България ще избира президент. Росен Плевнелиев не може да бъде наречен фаворит, а и нито ГЕРБ обяснява дали ще го издигне за втори път, нито самият той казва дали има намерение да се кандидатира. Бойко Борисов вече обяви, че не планира да се състезава за поста, като освен това отписа на думи и някои от най-изявените лица на партията си. При това положение не е невъзможно дясноцентристкото пространство да остане без доминиращ кандидат, който да разполага не само с публична подкрепа, но и с изпитана изборна машина зад гърба си, каквито имат само ГЕРБ, БСП и ДПС.

Популярна фигура с подкрепа в центъра и в ляво, с консенсусно излъчване, с Русия в сърцето си и с достатъчно толерантност към кръговете около бившата Държавна сигурност може да разчита на сериозна подкрепа. Георги Първанов знае това много добре. Дали кандидатът ще се казва Ивайло Калфин, Ирина Бокова или някой трети, не е най-важният въпрос - поне не е по-важен от въпроса какви позиции ще заема този кандидат и евентуално президент. В последните месеци най-последователната линия на БСП и АБВ е срещу наложените от ЕС и САЩ санкции срещу Русия заради анексирането на Крим. А след новогодишната реч на Ахмед Доган и ДПС не би изненадало с подобна линия.

Въпреки неуспеха си в провеждането на радикални реформи в правосъдието и въпреки много бавното икономическо развитие, правителството на Бойко Борисов води стабилна прозападна политика. Росен Плевнелиев е още по-категоричен в евроатлантическите си позиции. В България, а и на изток от нея, има достатъчно влиятелни фактори, които биха искали този синхрон да бъде нарушен. Именно това е свързващата нишка между събитията днес, наближаващите президентски избори и годините след това. Което изобщо не означава, че ще наблюдаваме кампания с руски маршове и призиви за излизане от ЕС и НАТО. Точно обратното - българската олигархия има нужда от разкрачена позиция, защото може и да има връзки на Изток, но се храни с парите от Запад. Защо да не пробва известно време и от двете страни?

Текстът е от Дойче веле.

Ключови думи

Коментари

Сигналът, даден от КГБ​ е за сваляне на правителството, за да подпишат за ЧИСТ ЮЖЕН ПОТОК, а не както Бойко им предлага, тръбата да влезе в ХЪБ БАЛКАН и след това по БЪЛГАСКАТА ГАЗОПРЕНОСНА МРЕЖА газът да достихне до Гърция! Хъбът е трън в очите на Путлер, защото ще трябва да се съобразява с търговските принципи на ЕС. Той иска да си ТЕГЛИ ДИРЕКТНА ТРЪБА ДО ГЪРЦИЯ през България, която да е негова собственост или на "негова българска" фирма.

Кругом враги! Оступать некуда! Пятая колонна! За родину, за Борисова!

Бедров, трябва наистина да си много наивен да смяташ, че Калфин ще бъде кандидат за президент. С останалото в коментара съм съгласна, с изключение на частта за Калфин. Калфин го "изпържиха" - волно или неволно, в името на постепенното сближаване с Ниновата столетница. Сигурно ще имат общ кандидат, но не и Калфин.

дебелян пеевский

Коментарът е изтрит поради неспазване <a href="/TermsAndConditions">условията за ползване</a>

Сега, в този критичен за страната момент, когато така наречените "леви сили" се подреждат в равнис пред кумира им Путин, уплашени до смърт от бъдеща енергийна независимост на България, е необходимо спешно всички десни да застанат зад нова президентска кандидатура на Росен Плевнелиев, единствен ясно европейски очертан политик в момента. Крайно време е Борисов да заяви, ще застане ли Герб зад такава кандидатура. Иначе ще бъде късно и страната ни за пореден път ще попадне в обятията на онези, от които така или иначе, не се е измъкнала.

дебелян пеевский

Не ми е ясно на кое условие не отговаря коментарът, че авторът очевидно е крепител на гербавите. Очевидно е, че в статията няма факти -- дали и кой координира атаките не било важно, кой щял да е президентски кандидат не било от значение, нямало реформи и икономиката буксувала, но пък имало СТАБИЛНО прозападно управление -- очевидно е, че се правят някакви внушения за това как Герб е, раираш ли, стена пред деветия вал на Путин, какъвто не се наблюдава. Какво триете точно, наблюденията, че вашата медийка се включва агресивно в прогербавия предизборен хор ли? Смешковци.

"ОБНОВЯВАНЕ на президентската двойка" е ключът за разбирането на процеса. Първанов обаче изригна "Плевнелиев няма да повтори мандата си" /Офнюз/. Може да ви звучи налудничаво, но се опитайте да анализирате президентска двойка, допълнена с номинация на АБВ. Голяма и категорично европейска коалиция в президентството би дала шанс за превръщане на АБВ в значимо и приемливо ляво. На другата везна е егото на Гоце.

71

Тия двамата на снимката ми мязат на "мудрий Ленин и великий Сталин". Когато комунистите свалиха от пиедистала Сталин, текстът стана "Мудрий Ленин, партия лЮбима". През 1991 "партията любима" си я забраниха посткомунистите. Остана "мудрий Ленин". Лека полека паметниците на сифилистика започнаха да изчезват един по един и в Русия. Всеки момент и мумият ще бъде извадена от мавзолея. Диалектика! А Първанов и пикаещият във фонтана ще се преоблекат в чисто нови дрешки. В какви? - както диалектическата необходимост диктува.

Фатмак

Тия взимаха пари да "протестират", ясно е, че още взимат. Ясно е и кой плаща.

Носи Русия в задника си.

И преди да анексира Крим,Путин водеше"про европейска" политика.Докато има фондове и бойковата политика е подобна.

ДСБ са поредната тухла в петата путинова колона.

Бонев

Глупава теза-неокостовистка. Съгласен съм само с това ,че става въпрос за пари.Другото са брътвежи.

Бедров

Анализът този път е доста елементарен и блудкав. По добре го изтрийте, иначе се излагате.

Гей Злодей

А сегашния президент носи америка в сърцето си, не е ли? Защо това да е по-добре?

Албена Йовкова

Бедров, президент с Русия в сърцето няма да има, дори да се казва Бокова! Ние не сме "страна огромная", но разбираме чудесно какво значи "вставай". Дойде време да изберем за президент човек, който има България в сърцето си, поддържа протоколни отношения с Русия и не е посочен от САЩ. След онази прословута снимка, на която приличате на провинциален оркестър на гости в посолството за 4 юли и която затъмни даже снимките от юбилея на Станишев, не може да се каже, че тази перспектива ти харесва, нали? Даже смятам, че ако се върне некой със сърп и чук в мозъка, много ще сте доволни и ще имате работа 5 години напред. И тук е мястото да те уведомя, че всичко това се вижда и гражданите го знаят. Четящите граждани. Защо не престанете да въртите и да сучете до "колкото по-зле, толкова по-добре". Знам, че е в пъти е по-лесно да се "работи" за избирането на русофил за президент, но е и много по-подло!

Аз

Браво Албена! Точна стрелба по грантажията.

Радев

Кое е по-важното? Че имаме правителство, което уж водело някаква имагинерна прозападна политика /което баба Пена от Чепръчене много я брига/, или че имаме една сбирщина начело на държават, която не само че не прави никакви реформи, ами и задълбочава лошите практики на предното управление? Усещам някакво активизиране на уж "прогресивни" анализатори като Боряна Димитрова, Огнян Минчев, сега и Бедров, които опитват да забавят неизбежния провал на този кабинет, повтаряйки като папагали мантрата, че руската пета колона пак се активизира. сякаш въпреки тоталното телевизионно затъмнение, хората са тъпи и не виждат какви бомби гърмят всеки ден във властта и какви поразии и грабежи се осъществяват...

Хуйло

......президент който ще носи Русия в сърцето си,...!?!,....за България не става дума изобщо, ето това са руските еничари от български произход.....

Хуйло ги е активизирал капутите петоколонници....

Един пикльо, един трипер - въобще онова между краката им ги води.

води ги един от Кремъл с малък между краката.....ха ха ха

анонимен

Почвата под краката на русофилите се изплъзва и днес драпат като удавници.

Новият

ВАЖНО!!! От вчера 10.05.2016г. започна излъчването на продължението на сериала "Тримата глупаци"! В главните роли са същите второстепенни артисти - Гоце, Пикльото и Калфата! Приятно гледане!

BG

Бедров е прав - подготвят Калфата за президент. Но шестото ми чувство казва, че отново ще се провали, а който заложи на Плевнелиев, ще спечели.

Браво на Бедров!

Хареса ми този анализ.

OTAН

Разумните хора са за втори мандат на Плевнелиев.

Една линия на метрото му стига.

Радой Ралин

ПИСМО ДО ВАНКА С ТАНКА: Пиша ти от Плевен, драги Ванка. Помниш ли кагда пришол със танка? Беше млад, но се държеше мъжки. Зарази семейството ми с въшки… Взе на мама златните пендари и дори галошите ми стари. Помниш ли, как кушаше картошки? Наконец забърса три кокошки. После си преспал със какa Сия и изпил си всичката ракия. А след време чухме и мълвата, че си гръмнал тате във главата! Длъжен бях да те обичам, Ваня. Даже кръстих дъщеря си Маня. Залъкът си давахме насила на Русия – тая дива сила. После цели девет петилетки грабихте уран и руди редки. Грабихте и жито, папироси… Зарад тебе ходим голи-боси! Дружбата ни беше “свята”, “чиста”. Ние всички хранехме танкиста. А пък ти ни пазеше със танка и ни взе последната луканка… Пазеше и немците, и чехите. Ние тук възпявахме успехите. С паметник стърчиш ни на главата и скверниш небето и земята. Радой Ралин

гошо

Генилно, няма нуцда д четем документи. Фактите в стихотворна форма поднесени ни от Радой Ралин, са достатъчно красноечви и истински.

горския

Гоце извади пушката,но свършил патроните.Сега чака нов окуляр и муниции от Москва.

Нора

Престанете да плашите дясно ориентирания електорат с Русия и така да го побутвате да гласува за всякакви маскари, в т.ч. за откровени бивши милиционери и такива дето още не са си върнали партийния билет от БКП, които били се обявили за десни! Този номер според мен доста се износи и този път няма да мине. Аз не знам дали ще се полъже някой от електората на ДСБ да иде да гласува за Бойко или за неговия кандидат. Едва ли. По-скоро хората няма да гласуват, но е обидно точно тези хора да бъдат манипулирани по този наивен начин.Това не е електората на ПФ!

Малко по-сериозно

За момента само се предполагат някои от имената за бъдещ президент. По известност - най-известен е Плевнелиев, Калфин също е известен, но доста слабо. Чугунатът да не бърза да ми възразява, провинцията не е София. По положително отношение - проруските сайтове изградиха негативен образ на Плевнелиев, в който мнозина вярват. Калфин е почти безлик. ДРУГИ НЯМА.

"проруските сайтове изградиха негативен образ на Плевнелиев, в който мнозина вярват." - Имаше европейски избори. В путинска среда! Има и резултати - прочетете ги.

четящ

Нора,руснаците водят открита хибридна война с/у ЕС,разбирай България.Аз като десен избирател не съм съгласен.Достатъчно ги гледаме и слушаме по медиите за да се отвратя от политиката на Путин.

Г.Първанов

За момент прочетох последната дума в заглавието грешно и мислех остро да възразя! Пушки имам няколко - аз съм по-велик ловец и от Хр.Стоичков!

Албена Йовкова

Нора, у нас има дясно ориентирани граждани, но няма десни партии. Причините са две - русофилите и либералите. Ако подкрепяш гей браковете, легализирането на дрогата, не те засяга педофилията и смяташ, че свободата и правата са по-важни от живота, не си десен човек, а ляв или либерал. Определяш се какъв си по отношението ти към християнските ценности. Ключовата дума за десните е морал за всички. Следват разум, ред и готовност за всякакви изпитания на духа! Опитай с мисълта за забраната. Дали една забрана може да те убие, може да те спаси, или няма нужда от окончателно решение. Или по лесно - какво ти е отношението към правилата - спазваш ги на всяка цена, настояваш повече другите да ги спазват, яд те е, че ги спазваш, завиждаш на неспазващите правила. Десен е синоним на консервативен. Сам правиш това, което изискваш от другите!

Ели Попова

Гн Бедров, аз в първият момент, на съобшението, че АБВ прекъсва подкрепата на правителството и оставката на Калфин като министер, си припомних, че на предишните ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОИ, БЕШЕ Издигната кандидатурта на Калфин оъ БКП/БСП Нароиха се филиалчета, за да могат да увеличат броя на избрателите си, но се оказа, че не се получи очакваното,като БСП се сви, а сателитите й, не стигнаха до бариерата от 4 процента, за да влязат в парламента

Avatar

Баджаков вместо да твори пасквили за жълти ст'инки, да вземе да ни обясни в какво точно се състоеше ""опраскването" на съдебната реформа на 9 декември", и как 6:4 в полза на парламентарната квота гарантира независимостта на съдебната власт, за която Пърдан и компания, а и журналистическия слугинаж, постоянно вие? Понеже е "по-умен" де, десебарските тролове и до ден днешен не могат да отговорят на този елементарен въпрос...

що не си пиеш хапчетата бе?!

Лаборант Ваню

Досега от препечатките на апокалиптичните предсказания на Бедров в Дойче Веле са се сбъднали точно нула. Тези гръмовно-тътнежни намеци за провокации, гърмежи, пушки и буревестници от гладната, бедна и тънеща в разруха Москва, които страхуват българския мощен капитализъм ще се окажат поредните празни глупости.

В политиката няма случайни неща.Пуканките и ще наблюдаваме действията на БКП и мозъчният и тръст-ДС!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.