"Заинтересувахме се, много серниозно се заинтересувахме."

Така Ясен Тодоров от Висшия съдебен съвет отговори днес на журналистически въпрос - ще се заемат ли с публикуваното онзи ден писмо, удостоверяващо, че следователят-бунтар Бойко Атанасов е бил обект на незаконно подслушване.

СЛЕДОВАТЕЛЯТ, ЗАГОВОРИЛ ЗА "ШПИЦКОМАНДА" НА ЦАЦАРОВ, Е ПОДСЛУШВАН НЕЗАКОННО

"За наше голямо учудване в деловодството на ВСС към 11,45 часа няма входиран никакъв документ от Бюрото за контрол на СРС", изненадващо добави Тодоров.

В интервю в началото на седмицата Атанасов и членът на ВСС Калин Калпакчиев съобщиха, че именно от Бюрото следователят е уведомен, че е подслушван незаконно. Тодоров напомни днес, че Атанасов е обявил, че информацията е изпратена на главния прокурор Цацаров, на министъра на правосъдието Екатерина Захариева и на ВСС.

На въпрос - какво ще правят занапред в тази ситуация, след като информацията липсва, той отговори:

"Ще я търсим естествено".

Тодоров добави, че с измененията на Закона за съдебната власт членовете на Съвета имат достъп до класифицирана информация и може да се направи пълна проверка.

"За мен е изключително озадачаващо, че нещо първо излиза в медиите, а още го няма във ВСС", повтори той.

Както Клуб  Z писа, вчера обвинител № 1 Сотир Цацаров гарантира, че при това ръководство на прокуратурата спрямо Атанасов не са прилагани СРС.

ЦАЦАРОВ: В МОЯ МАНДАТ СЛЕДОВАТЕЛ БОЙКО АТАНАСОВ НЕ Е ПОДСЛУШВАН

Отделен въпрос е самият статут на Ясен Тодоров и това кой ще извърши евентуалната проверка. След разделянето на ВСС Тодоров подаде оставка като шеф на единната Етична комисия и вече е шеф само на новосъздадената в прокурорската колегия. Понеже съдиите се бавят и не са учредили своя етична комисия, "голямата" още функционира. Тодоров обаче каза, че хем е подал оставка, за да не се дразни обществото, че прокурорите и следователите се месят в съдийски проблеми, хем все още заседава в нея като редови член. Но, ако я напуснат всички от новоучредената прокурорска колегия - тя ще блокира и няма да може да работи.

По повод СРС-гейта с Бойко Атанасов, Тодоров се затрудни коя от новите две комисии ще го разследва: след като обектът е следовател, т.е. - към СГП, но пък искането е одобрено (евентуално) незаконно от съдия.

Новият-стар шеф на новата половин етична комисия каза днес, че решение ще бъде взето, след като се види документът от Бюрото за СРС.