Ния Караджова

Просветното министерство вече е оборудвало повечето училища с детектори за улавяне на скрити джиесеми по време на матурите. Датчиците са монтирани към камерите и ще пищят всеки път, ако засекат абитуриент с внесен скришом телефон. Това е една от „тайните“ мерки, които МОН предвижда в деня на изпита.  Има и други неоповестени мерки, които могат да бъдат задействани в деня на изпита единствено от Меглена Кунева и екипа й.

Абитуриентите ще предават в началото на изпита всички телефони, като за първи път ще бъдат събирани и мобилните на квесторите. Освен това ще се предават и „умни“ химикалки, часовници и гривни, които могат да бъдат ползвани за преписване. На учениците ще бъдат раздадени черни химикали и те трябва да пишат с тях по време на теста. 10 000 учители и 2700 родители пък ще патрулират в коридори и санитарни възли, както и в залите за наблюдение, където изпитът може да бъде гледан в реално време.

В момента се проверява и колко от училищата нямат записващи камери, защото едно от изискванията е записите от изпита да бъдат пазени. Матурите се провеждат на 18 и 20 май. Тези дни са неучебни за останалите класове. Тъй като те ще бъдат обединени и с останалите празнични дни, на учениците се събират седем дни мини ваканция.