Рано е Европейският съюз да отменя визовия режим  за турските граждани. Анкара трябва първо да изпълни всички 72 условия за това, каза днес евродепутатката от ГЕРБ Мария Габриел по време на дебат по въпроса в Европейския парламент.

"Подкрепа за визовата либерализация с Турция може да има, само ако са изпълнени всички критерии за това", каза Габриел. Не беше веднага ясно дали тя изразява и позицията на българското правителство.

То, както и другите 27 правителства в ЕС, ще трябва да се произнесе по предложение визите за турците да паднат , което Европейската комисия направи на 4 май. Според него Турция до момента покрива 67 от критериите и може да получи безвизов режим до края на юни, ако дотогава изпълни и оставащите пет.

Габриел каза, че е отговорност на Комисията да докладва, че всички условия са изпълнени, за да предложи отмяна на визите. Вчера Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейският парламент съобщи, че  той замразява работата си по предложението, докато Турция не изпълни всички критерии.

Що се отнася до държавите-членки, следващият съвет на техните вътрешни министри е на 19 май в Брюксел. Още не се знае дали предложението за визите ще бъде в дневния им ред.

"От първоначалните обсъждания стана ясно едно - няма да е лесно да се вземе решение", каза в пленарния дебат Жанин Анис-Пласкаарт, министър на отбраната на Холандия, страната, която председателства ЕС до 30 юни. 

Българският евродепутат от ВМРО (Патриотичен фронт) Ангел Джамбазки се изказа остро против предложението на Комисията в деня, когато тя го направи. До момента въпросът не е ставал поне публично предмет на обсъждане в управляващата коалиция.

Анкара даде да се разбере, че ако ЕС не вземе благоприятно за нея решение, може да отвори отново вратите за нелегална миграция към Европа, които затвори по силата на съвместно комюнике с държавните и правителствените ръководители на ЕС прието на среща на върха на 18 март в Брюксел. То обещава съюзът да ускори работата си по безвизов режим с Турция, който тя да получи, когато изпълни всички условия, желателно до края на юни. 

Това комюнике, е "съобщение за медиите", то няма правна сила и не поражда международноправни задължения според становище на правната служба на Европейския парламент, което тя вчера представи пред неговата Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. 

Евролидерите договориха този документ с турския премиер Ахмет Давутоглу, който обяви миналата седмица, че ще подаде оставка.

Габриел изрази преобладавщото сред евродепутатите становище в днешния дебат. То беше, че Европа не бива да се оставя на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да я изнудва с миграционния проблем. Миналия уикенд Ердоган заяви, че страната му не възнамерява да изпълни поне едно от петте оставащи условия - да уеднакви правното си определение за тероризъм с приетото в ЕС. Ден по-късно той заяви, че евроинтеграцията остава стратегическа цел за Турция.

Опозицията срещу падането на визите за турски граждани в ЕС е силна не само заради формалните критерии, но и заради общопризнатите проблеми, които Турция има в спазването на човешките права, върховенството на закона и свободата на изразяване. В същото време управляващите елити в Европа досега се оказаха неспособни да пазят ефективно границите на съюза от незаконната миграция без съдействието на Турция.