На финансова помощ до 390 хил. лв. може да разчита всяко лечебно заведение в страната, което иска да осигури подходящи и безопасни условия на труд за своя персонал. Парите се предоставят по европейската оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" (ОПРЧР), а информацията вече се разпространява от Българския лекарски съюз.

За малките болници (микро, малки и средни предприятия) финансирането ще е напълно безвъзмездно, а големите ще трябва да поемат сами 20% от стойността на проекта. Крайният срок за кандидатстване е 14 юни, а максималната сума, предвидена за всеки от проктите е 391 166 лева.

Условието е парите да бъдат похарчени за предпазни средства за болничния персонал и специално работно облекло. По проектите могат да се осигурят също служебен транспорт, текущи ремонти и различни социални придобивки (например, места за хранене, дневни занимания с деца, помещения за спорт и отдих).

В графата "допустими разходи" са включени още мобилни системи за пречистване на въздуха в помещенията (системи за аспирация и вентилация), хирургични ръкавици, маски и очила, абокати с предпазители срещу убождания, летни и зимни престилки, туники, панталони (включително такива с тефлоново и силиконово покритие), медицински обувки и прочие. Разходи могат да се правят и за безконтактни диспенсъри за дезинфектанти, калцуни, халати, грейки-елеци, антистатични чехли, ортопедични антибактериални обувки, бактерицидни лампи и други.