Народното събрание гласуваха днес да се спре процедурата за избор на състав на Комисията за защита на конкуренцията. Предложения за това имаше и от ГЕРБ , и от депутатите от гражданската квота на РБ Мартин Димитров и Петър Славов.

КЗК НА ДНЕВЕН РЕД ПРЕЗ МАЙ - МОЖЕ БИ?

107 депутати гласуваха "за" предложението на ГЕРБ. В него се предвижда до седмица парламентарната Комисия по иконономическа политика да внесе нов проект за процедурни правила за нови членове.

Предложения за такива правила имаха Славов и Димитров, но те бяха отхвърлени. Те искаха новата процедура да е с по-дълъг срок и да е отворена към неправителствения сектор.

Славов написа след края на заседанието следното във Фейсбук:

Процедурата се проваля вече за втори път, след като през март парламентът също не успя да нови членове на Комисията. Тогава обаче тя не бе официално прекратена. Мандатът на сегашния състав на антимонополния орган изтече още миналата година. </span></p> <p><span style="font-size: 15px; line-height: 22px;">Единственият кандидат и фаворит на управляващите Росен Желязков пък се отказа преди великденските празници.&nbsp;</span><span style="font-family: inherit;">През&nbsp;март&nbsp;единственият кандидат за председател на КЗК -&nbsp;Росен Желязков, се отказа от състезанието.&nbsp;До това се стигна, след премиерът Бойко Борисов нареди на депутатите от ГЕРБ да не участват в процедурата по избор на нов състав, след като лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви, че се правят задкулисни договорки за новия състав на КЗК.</span></p>