"На Пеевски не му харесва това, което обявявам за произхода на икономическата коалиция "Лафка" между между БСП, ГЕРБ и ДПС", заяви активистът на АБВ Румен Петков пред Нова телевизия. Той призова прокуратурата, ако иска да покаже, че не се е поддала на политически натиск, да обяви от чий телефон са били извикани журналистите при вчерашния му разпит и защо е била разсекретена темата на разпита - сигнал за купуване на гласове.

"Ако прокуратурата иска да покаже, че е независима институция, трябва да покаже, че няма да се държи като джобно ножче на Делян Пеевски. Тя би трябвало да е независима институция", заяви в характерния си стил Петков.

Според него медиите са били извикани да дойдат пред полицията. Той се интересува и кой ги е поканил. "Три са целите на това действие. Първата е да влезем с АБВ в обяснителен режим. Втората е оклеветяване, защото става дума за институционален абсурд. И третата е да се префокусира общественото внимание", предположи той и допълни: "Очаквам всичко, очаквам арести преди изборите, натискът придобива брутални размери."

Бившият вътрешен министър бе разпитан в СДВР по сигнал за купуване на гласове и от всичко най-много го подразни фактът, че медиите са научили за това. Петков бе призован на разпит сутринта в 8 ч. в неделя по прокурорска преписка. От прокуратурата потвърдиха, но уточниха, че той е говорил като свидетел и че не е образувано досъдебно производство. Оттам уточниха, че сигналът за купуване на гласове идва от плевенския регион.

Петков настоява прокуратурата бързо да разсекрети преписката в частта, свързана с него, защото в момента той няма право да говори по нея.