По 24 часа в денонощието родители и лекари ще могат да наблюдават новородените в неонатологията на столичната АГ болница "Св. София", обяви директорът й доц. Иван Костов. Нововъведението ще е факт веднага след като приключи изграждането на единствената у нас онлайн система за наблюдение в отделението и приключи ремонтът на сектора за патологична бременност.

"Това ще осигури спокойствие и увереност на майките, че за децата им се полагат професионални и качествени грижи", обясни доц. Костов.

БЕБЕ В ТЕЖКО СЪСТОЯНИЕ СЛЕД ПОБОЙ ОТ АКУШЕРКА

Видеонаблюдението ще бъде свързано с интегрираната информационна система на болницата, така че персоналът веднага да може да реагира при възникнали проблеми.

Камерите и ремонтът на отделението "Патологична бременност" се осигуряват със средства на Столичната община, а това е поредната инвестиция в лечебното заведение на екипа на градоначалника Йорданка Фандъкова. 

"Договорихме още 20 000 лв. за купуване и на легла, като това беше последното нещо, което не бе предварително заложено. Тук инвестициите за 2015 и 2016 година са над половин милион лева – общински средства, средства от Приватизационния фонд и отделно болницата кандидатства по програма JESSICA за още около половин милион. Така че само за последните две години инвестициите в тази болница са за около 1 млн. лева", коментира Фандъкова, която вчера инспектира стоителните дейности.

От началото на годината в АГ болницата "Св. София " са се родили около 950 бебета, а за цялата минала година броят им е близо 3000. Това я поставя на второ място в страната по брой раждания.