Затварянето на плажа на курортното село Лозенец в разгара на туристическия сезон миналата година беше едно от най-негативните събития за черноморския туризъм. След случая Министерството на екологията отпусна 750 000 лв. за построяването на допълнителен резервоар към пречиствателната станция, който ще задържа отпадните води в пиковите часове и ще ги обработва през нощта, за да не се изхвърлят в морските води. От ведомството са категорични, че това лято водите на един от най-хубавите плажове по южното Черноморие ще са чисти.

ЗДРАВНИ ИНСПЕКТОРИ ЗАБРАНИХА КЪПАНЕТО НА ПЛАЖА НА ЛОЗЕНЕЦ

Но дали резервоарът ще реши проблемите?

"Искаме нова пречиствателна станция или разширение на капацитета на старата, за да не се повтори ситуацията от миналото лято", казва Таня Желязкова, председател на сдружението "Всички за Лозенец", където участват представители на бизнеса в морското село.

"На този етап има решение, но не искаме това временно решение да остане постоянно", добавя тя. "Компенсаторът засега ще реши проблема, но следващите години той пак ще се появи"

Станцията, която обслужва селото, е построена преди 30 години и е една от първите пречиствателни станции по морето. Но тогава Лозенец е било малко селце с 2000-3000 жители и туристи по време на сезона, докато последните години през лятото се пълни с повече от 10 000 души.

"Строителството продължава, като в близките години само в селото ще бъдат разкрити туристически обекти с около 500 легла, като още толкова от околностите ще бъдат присъединени към канализацията му", обяснява Желязкова.

След затварянето на плажа на 18 август миналото лято Лозенец опустя, а хотелиерите и ресторантьорите трябваше да освобождават служители и да връщат парите за предлпатени нощувки. Концесионерите на плажа също претърпяха сериозни загуби.