След „Безсмъртния полк“ идва и „Безсмъртната барака“. Проектът е посветен на паметта на репресираните по време на комунистическия режим в Съветския съюз. Създател е Андрей Шалаев. Засега не се предвиждат – по примера на „полка“ - масови шествия на „бараката“ по улиците на градовете в Русия и в Европа. Проектът е изцяло в интернет.

Докато портретите на убитите по време на Втората световна война обикаляха улици и площади, наследниците на убитите в годините на СССР започват постепенно да разкриват пазените от страх тайни в семействата си.

Шалаев е създал база данни на адрес bessmertnybarak.ru, където всеки може да качи информация за своите репресирани роднини. „Безсмъртната барака“ е насочен специално към младите хора, за да научат те истината за миналото на Русия на достъпен език като този в социалната мрежа „Вконтакте“, пише „Новая газета“. Името идва от едноетажните бараки в лагерите на ГУЛАГ, в които са били настанявани неудобните на властта и които са символ на репресивната система.

В сайта има форма, в която всеки може да качи име, снимка и кратка история на своя пострадал близък. Отделно има тематични публикации за ГУЛАГ, за службите за сигурност на СССР, за известни досега списъци с жертви.

Най-впечатляващата секция се нарича "Паметник" - това са само портретни снимки. Докато разглеждате страницата надолу, излизат нови и нови снимки, все едно нямат край.  

Създателят Шалаев не е историк, нито заниманията му в тази област са професионални. Той е лингвист-преводач, дори все още не е завършил висшето си образование. В момента той учи в кадетския корпус в Нижни Новгород. Пробвал се е и в политиката – през 2013 година е бил начело на щаба на кандидата на опозиционната партия „Парнас“ в родния си град Ковров. След това се занимава основно със създаването на базата с данни за репресираните в СССР.

Той не противопоставя проекта си на „Безсмъртния полк“.

"Намерих много случаи, в които хората са били в лагер, а после са загинали на фронта. Или пък се е върнал от войната, но след това е попаднал в ГУЛАГ. За тези хора също трябва да говорим. Затова в момента интегрираме търсачките си с „Безсмъртния полк“, казва Шалаев пред „Новая газета“.

За него темата за репресиите е лична. Слушал е разказите на баба си и дядо си. От страна на дядо си той нямал никакви роднини, но когато започнал да се интересува, научил за репресиите срещу духовниците. После сам се убедил колко е трудно в днешна Русия да откриеш информация за тези жертви и решил да създаде „Безсмъртната барака“.