Кремъл отговори на шокиращите разкрития на бившия шеф на руската допинг лаборатория Григорий Радченков, че руските спортисти масово са вземали забранени вещества по време на зимната олимпиада в Сочи, а след това пробите им са били сменяни при "специални операции" с участието на разузнавачи.

Радченков даде интервю за "Ню Йорк Таймс", с което разбуни духовете в и без това сложната обстановка със спортистите на Сборная. Лекоатлетите нямат право да стартират на олимпиадата в Рио де Жанейро през август. Десетки пък дадоха положителни проби за препарата мелдоний, забранен от 1 януари тази година. 

В разгара на лекоатлетическия скандал през миналата година Световната антидопингова агенция (УАДА) отне лиценза на руската лаборатория и я затвори. Така Радченков остана без работа.

"Това са размишления на един човек, който беше обвиняван. Самият той. Само човек в неговото положение може да наговори подобни неща", коментира спортния министър Виталий Мутко.

"Прилича ми на изявление на дезертьор, реагира пък Дмитрий Песков, прессекретар на Владимир Путин. - Маниерът е такъв. Аз не бих се доверил на подобни голословни обвинения. Те не почиват на нищо, къде са аргументите?"

Според Радченков, десетки руски спортисти, сред които поне 15 медалисти от зимната олимпиада, са били част от специална допинг програма. Тя била планирана от години и "изпълнена блестящо и в пълен синхрон" по думите на бившия бос, награден от Путин с медал за заслуги след "Сочи 2014". Специалистът бил начело на екип, който забърквал коктейл с три забранени субстанции. Това се давало на спортистите заедно с алкохол. Например ликьор.

След това - в 4 часа през нощта, хора от допинг лабораторията и от руското разузнаване прониквали на мястото, където се съхранявали взетите проби. И ги подменяли с чисти, взети от въпросните спортисти по време, в което те не употребявали нищо. Така на следващия ден - при тестването, урината давала нормални резултати.

В схемата били 14 състезатели по ски бягане, двама бобслеисти, спечелили златни медали, и т.н. и т.н. Русия нямаше нито един хванат с допинг и зае първото място по отличия.

"Хората празнуваха олимпийските ни титли, а ние подменяхме урината им. Можете ли да си представите как стоят нещата в олимпизма в днешно време", казва Радченков.

Той е дал интервю в продължение на три дни. Американският режисьор Брайън Фогел прави и документален филм въз основа на твърденията на руския антидопинг специалист.

"Работехме като швейцарски часовник, разкрива Радченков. - Бяхме отлично обезпечени и подготвени. Всичко беше перфектно. Като никога дотогава."

Той твърди, че след като УАДА отне лиценза на руската лаборатория, властта в родината му го принудила да подаде оставка. Уплашен за живота си, д-р Радченков стигнал до Лос Анджелис с помощта на Фогел. Междувременно през февруари двама от асистентите му, които го наследили на поста, починали при странни обстоятелства в Москва. 

Бившият шеф на Руската антидопингова агенция почина от инфаркт

Специалистът твърди, че дори в УАДА нямат представа за размерите на допинга в руския спорт. Леката атлетика била само част от проблема. Лабораторията в родината му бе затворена по обвинение, че прикривала допинг и унищожила стотици шишенца с урина. Всъщност за хиляди, уточнява Радченков - все с положителни проби.

Той получил списък с имената на спортистите, които трябва да бъдат прикрити за Сочи още през януари - две седмици преди старта на игрите. Знаел, че при спечелване на медал, следите трябва да бъдат прикрити.