Държавният глава Росен Плевнелиев призова в ефира на БНТ депутатите да сезират Конституционния съд за въпросите от референдума на Слави Трифонов, които парламентът прие вчера. И заяви, че иначе той ще го направи.

"Не популистки, а истински въпроси, да питаме Конституционния съд преди, за да може след това народът да каже тежката си дума. А не после да влезем в неразрешени спорове и проблеми, така че народът да бъде разочарован", каза той.

Водещият Бойко Василев попита дали това означава, че ако народните избранници не направят това, ще го направи той.

"Точно така трябва да ме разберете. Ако народните представители не формират позиция и не сезират КС, аз ще го направя", бе отговорът.

Различни депутати изразиха съмнения за това дали въпросите от референдума не засягат казуси само от компетенцията на Велико Народно събрание. Само ДПС и БСП обаче изявиха готовност да сезират Конституционния съд за това. За сезирането са необходим 48 депутати, но един президент е достатъчен.

Не един и два пъти ми се е налагало да играя ролята на последния бушон. Казуса Марковска, медийния  олигарх, назначен за шеф на ДАНС... За мене не е проблем дори да съм сам, дори да съм последния бушон в държавата, аз ще действам. Ще действам по съвест.

Плевнелиев многократно заяви, че е притеснен от това, което може да се случи с референдумите.

"Аз съм горд, че пряката демокрация намира своето място в живота на страната. Но колкото съм горд, толкова съм и притеснен. Референдумът е ядреното оръжие, но като такова трябва да внимаваме кой го използва", заяви той.

И описа референдумът като лекарство, което работи, когато се ползва правилно. 

"Притеснен съм, че референдумите могат да попаднат в ръцете на популисти. Няма нужда да посочваме хората, но въпросите, по начина, по който са формулирани, целите, които са поставени, необходим е по-широк дебат", каза още държавният глава. "В рамките на една година ние ще проведем два пъти референдум по един и същи въпрос. Това за мен е абсолютно недопустимо, фриволно, неразбираемо, нелогично действие. Колко пъти трябва да правим референдуми по един и същи въпрос? Няма ли това да доведе гражданите да не се доверяват повече, да се отчуждят от референдума?"

Всъщност разговорът започна директно от горещата тема - само няколко часа по-рано Радан Кънев обяви, че ДСБ подкрепя преизбирането на Плевнелиев като държавен глава. В отговор президентът заяви, че не питан за такова нещо, не е обявил нищо и че тези думи са само мнение на този, който ги казва.

"Хората, които говорят и дават подобни оферти, единствено излагат своето становище по въпроса. Излязох пред целия народ, и казах - до 30 юли имам много важни задачи - съдебната реформа, изборния кодекс, антикорупционния закон. Дотогава - офертите настрани", разясни той.

"Съдебната реформа, антикорупционния закон, изборният кодекс" бяха повторени многократно като приоритети от президента.

Плевнелиев бе по-рязък от обикновения си тон:

"По Конституция държавният глава е независим, равноотдалечен от всички политически сили. Напоследък ми се налага да припомням това на народни представители - не само тази вечер в това интервю, но все повече и повече ми се налага. Не става въпрос за оферти, не става въпрос за каквито и да е било други действия, освен държавният глава в последната година да работи надпартийно и по закон."

И заяви твърдо, че ветото няма нищо общо с президентските избори. Според него, те не са фокусът в момента.

На обвиненията в предателство от страна на Патриотичния фронт, Плевнелиев заяви:

"Тежки думи, тежък мандат", и добави: "Нагледахме се на народни представители, които се движат по опорни точки, по сценарии, чухме много обиди, манипулации. Видяхме как автобуси бяха сблъскни с контраавтобуси, граждани с контраграждани, студенти с контрастуденти. Нека логиката победи. Тя не трябва да бъде на инат."

И изтъкна, че българите в чужбина, заради които наложи ветото, са много важна част от народа. Определи ветото си като "втори шанс" на депутатите да служат по-добре на гражданите.

На въпрос дали не заема страната само на "умните и красивите", а игнорира тези, които се притесняват от множеството манипулации при гласуването  в Турция, отговори така:

"Служа на всички българи. Но тези, които разделят българите на тези в Турция, и на тези, които не са там, не разбират нещата. Отново се показва неразбиране на Конституцията. Няма да допусна каквито и да е цели да се постигат по недемократичен начин."

Държавният глава коментира и отношенията си с ГЕРБ, като призна, че е имало напрежение между него и премиера, но отношенията им са добри. И че ще бъде коректен партньор на тези, които като ГЕРБ са заявили амбицията да "надграждат в тази държава."

На въпроса дали е доволен от съдебната реформа отговори, че е по-важно мнението на гражданите. Подчерта, че са постигнати неща, които никой досега не е правил - разделянето на колегиите, например. И заяви, че стабилността е важна, стига да не е самоцел и да не наруши горните три приоритета - съдебната реформа, антикорупционния закон и избирателния кодекс. 

На въпрос какво би казал на всички, които го отписват, отговори така:

"Аз съм много млад.

Нещо повече, от сравнително кратко време съв в политиката - 2 години министър, 5 години президент. Посветих се на народа в един труден момент. В историята не се влиза по поръчка. Ще мине време, ще стане ясно кой как е действал."