Пленумът на Висшия съдебен съвет провежда от 9,30 ч. днес извънредно заседание, на което да бъдат обсъдени предложените от Министерството на правосъдието промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ).

На него трябва да бъде прието становището, което представляващият ВСС Димитър Узунов ще представи пред Съвета по съдебна реформа на заседанието му в понеделник.

В четвъртък темата предизвика нервност сред членовете на "правителството на Темида", след като се разбра, че например главният прокурор Сотир Цацаров е научил преди самото заседание, че темата трябва дас е обсъди спешно.

ТАЗИ СЪДЕБНА РЕФОРМА Е ПО-БЪРЗА ОТ ОКТОМВРИЙСКАТА РЕВОЛЮЦИЯ

Това го принуди да каже крилатата фраза, че съдебната реформа се прави по-бързо и от Октомврийската революция.

Пленумът на Висшия съдебен съвет тогава гласува за отлагане на тази точка от дневния му ред, за да имат възможност неговите членове да се запознаят със законопроекта, както и да бъде изготвено становище на правната комисия на ВСС. В проведената дискусия бе заявено, че в проекта на Закон за изменение и допълнение на ЗСВ не са взети предвид част от изработените от ВСС предложения, които са съобразени с неговата практика и направени предложения от органите на съдебната власт. Посочено бе също, че законопроектът не е достатъчно конкретен по отношение на професията на следователите; налице са противоречия в текстовете за конкурсните процедури и атестирането на магистратите, които ще блокират работата; не са отчетени новостите в електронното правосъдие.