Ресторант за бургери в столицата на Литва - Вилнюс, стана световна сензация заради политическите графити на фасадата си. 

Заведението се казва Keulė Rūkė, се прочу с витрината си с изображение как руският президент Владимир Путин целува кандидата за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп.

Рисунката прилича на римейк на популярната снимка от 1979 т. на целувката между лидера от СССР Леонид Брежнев и комунистическия му германски съюзник по онова време Ерих Хонекер. По-късно кадърът бе претворен в графити на Берлинската стена.

Целувката между Брежнев и Хонекер от 1979 г., появила се по-късно и като графит на Берлинската стена.

"Виждаме много прилики между героите от старата снимка и Тръмп и Путин", каза собстеникът за заведението нън Вилнюс в интервю за "Франс прес", цитирато от QZ.com - "И двамата имат огромни его и това е забавно - да видите как се разбират добре"

Тръмп, който спечели напреварата в Републиканската партия за кандидат-президент, вече няколко пъти похвали Путин по време на кампанията си. Той нарече руския президент "силен лидер", а НАТО - остаряла и скъпо струваща организация.  От своя страна Путин връща жестове на симпатия към бизнесмена-политик. 

"Изглежда, имаме нова Студена война, а Америка може да има президент, който търси приятелство с Русия.", каза още собственикът на ресторанта. По думите му обаче това може да е опасно за Литва и останалите балтийски страни, които приемат НАТО като защита от Русия.

 Кестутис Джирниус, професор в Института за международни отношения и политология във Вилнюс, заяви, цитиран от АФП, че "тези графити изразяват страха на някои литовци, че Доналд Тръмп ще раболепници на Путин и ще е безразличен към сигурността на Литва и региона".