Агенцията по храните е спряла дейността на фирмата, която осигурява храненето на президентската администрация и на депутатите. Това съобщи директорът на агенцията Пламен Моллов. Заради груби нарушения са запечатани помещенията, в които се приготвя храната , обясни ощуе Моллов. Проверката на фирма "Хранителен комплекс" била направена по сигнал на таен агент, но Моллов отказа повече подробности.

Установени са сериозни нарушения, опасна храна и липса на самоконтрол при приготвянето на яденетата, каза още шефът на агенцията.

„Спряна е дейността на хранителния комплекс, който се грижи за прехраната на президентската институция и Народното събрание. Спирането от дейност е свързано със сериозни нарушения в условията за създаването и подготовката на храната, липса на необходимите системи за самоконтрол. Това показва, че нашите инспектори си вършат работата, без да прилагат двойни стандарти, а правят това, което се очаква от тях. Фирмата, която извършва тази дейност, на практика не може да гарантира безопасността и сигурността на тези, които се хранят. Затова в такива случаи нормативната уредба изисква дейността да се спре до отстраняване на нередностите - както е постъпено и в случая", добави Моллов.

Нарушенията са били открити в заведението, което обслужва президентската институция. На този етап експерти на агенцията извършват проверки във всички обекти, които се обслужват от "Хранителен комплекс”. По данни на контролния орган, фирмата е частна и обслужва също така заведението за хранене в парламента.

Няма данни дали са установявани други нарушения. Не се знае още от колко време въпросната фирма обслужва двете държавни институции. Няма информация и за това кога е сключен договорът за доставка на храни и кой е избрал "Хранителен комплекс” за изпълнител на тази дейност.Депутатите в момента са във ваканция преди изборите за евровота, но служителите от администрацията на президентството и на Народното събрание са сред потърпевшите.