Президентът на гръцката бизнес група MIG (Marfin Investment Group) Андреас Вгенопулос подаде съдебен иск срещу председателката на Върховния съд Василики Тану. Бизнесменът уличава председателката на върховната съдебна институция в Гърция в опит за получаване на подкуп, търговия с влияние, опит за изнудване и нарушение на служебни задължения. Според иска в казуса са намесени също бизнесдама – приятелка на Тану, както и други нейни близки.

По време на организирана специално за случая пресконференция Вгенопулос посочи, че нарушенията са извършени във връзка с екстрадирането в Кипър на двама негови сътрудници и бивши представители на ликвидираната по време на банковата криза на острова през пролетта на 2013 г. Кипърска народна банка (Laiki bank). 

Бизнесменът адвокат допълни, че събитията са свързани и с дисциплинарното следствие, което бе инициирано наскоро от заместник-министъра на правосъдието Димитрис Папангелопулос срещу прокурор от Апелативния съд Георгия Цатани. Разследването започна, след като прокурорът внесе във Върховния съд писмено оплакване за намеса на заместник-министъра във връзка с разследване, свързано с бизнесмена.

Пред медиите Вгенопулос заяви, че е бил „приканен да приложи практиката на поставяне на банкноти в книга. По-точно поискаха от мен да предоставя цяла библиотека, тоест голям брой книги”.

В изявления пред гръцки журналисти председателката на Върховния съд определи обвиненията като „жалки, фалшиви и изфабрикувани”. Василики Тану посочи, че все още не е била информирана за точното съдържание на съдебния иск, като подчерта, че когато това се случи „ще направя това, което се предвижда”. 

Според гръцки медии, докато пресконференцията беше в ход, заместник-министърът на правосъдието посетил председателката на Върховния съд, „за да ѝ поднесе пожелания”. В отговор на журналистически въпрос Димитрис Паппангелопулос коментирал, че „не се занимава с г-н Вгенопулос”.

От своя страна бизнесменът призова премиера Алексис Ципрас да продължи да се бори срещу корупцията, но без да застава зад представители на властта, които са обекти на разследване.

„Питам Ви, г-н премиер, смятате ли, че г-н Папангелопулос е новото и непорочното, което може да се пребори с корупцията и порочните връзки (между властта и бизнеса)?”.

Андреас Вгенопулос съобщи още за наличието на „странни манипулации” от страна на съдиите от Апелативния съд във връзка с екстрадирането в Кипър на двамата му сътрудници. Той призова за намеса на министъра на правосъдието Никос Параскевопулос с цел да не бъдат изпълнени двете заповеди за арест до окончателното решение на гръцкото правосъдие по случая.

По особено категоричен начин бизнесменът заяви, че очаква реакция от страна на Василики Тану, „която вероятно ще повдигне искове срещу мен, но смятам, че правосъдието ще изпълни своята мисия”. 

Паралелно с това подчерта пред журналистите, че ако ответната страна „се опита да използва медиите, за да разпространи избирателно части от съдебното следствие, много скоро ще се срещнем отново с вас".

„Тогава зад мен ще има видео стена”, каза той, намеквайки за наличието на видеоматериал.

Василики Тану бе назначена за председател на Върховния съд по предложение на правителството на СИРИЗА и Независимите гърци веднага след изборите през януари 2015. Преди това тя беше председател на синдикалната организация на съдиите и прокурорите, чрез която практически беше опозиция на правителството на Нова демокрация и ПАСОК. През август 2016 г. бе назначена за служебен премиер до провеждането на вторите парламентарни избори през септември. Нерядко е обект на критики за неспазване на принципа за разделение на властите, заради намесата ѝ в политическия живот на Гърция.