"Готови сме за предсрочни избори и да участваме в следващата власт, за да има стабилност и просперитет в нашата родина".

С тези думи новият председател на ДПС Мустафа Карадайъ се обърна към множеството симпатизанти, събрали се на традиционния мининг-събор Демир баба текке. Събитието се провежда по повод 27 години от майските събития.

„Нашата родина има нужда от стабилност и сигурност и ако трябва час по-скоро можем да отидем на избори, готови сме да участваме в следващата власт", добави Карадайъ.

Той обаче категорично отрече вероятността движението да предизвика предсрочния вот. Според ДПС кабинетът "Борисов" 2 ще се самосвали.

Лидерът на ДПС заяви, че езикът на омразата става основен език в обществото, защото и "отговорни политици" говорят на него.

"Нашата любов е по-силна от вашата омраза. И нищо не може да ни победи. Вашата омраза не може да победи нашата любов!”, заяви Карадайъ по този повод. 

Гости на традиционното отбелязване на майските събития край Исперих бяха и евродепутатите на политическата сила, народните представители, Централното оперативно бюро на партията, неколцина от основателите на ДПС в Исперих, представители на изселнически организации в Турция. Представителят на ДПС за Турция дръпна реч на майчин език пред събралите се хиляди хора. 

Бившият партиен председател Лютви Местан както обикновено не бе споменат поименно в официалните речи, а само описателно като един от тези, които не са си взели изпита по единство, временно явление без кауза и идеология.