Офертата за безплатен ъпдейт към Windows 10 е към края си. Тя изтича на 29 юли и ако след това искате обновяване, цената е $119. По-евтино ще излезе с покупката на нов компютър, но дори и тогава операционната система ще е включена в крайната цена. Но ако по една или друга причина може още да не сте готови да минете към новия уиндоус, има шанс да се възползвате от офертата и след финалната дата, пише Zdnet.com.

Принципът е следният - правите обновяване към Windows 10, активирате го, а след това се връщате към предишната операционна система. След като веднъж уиндоусът е бил активиран на вашия компютър, след това получавате право да го ползвате винаги.

Как става това? Трябват две неща - едното е да имате право на безплатно обновление - т.е. да сте с лицензни версии на Windows 7 или Windows 8.1. В такъм случай вече сте получили достатъчно подканяния за обновяване. Трябва да ги последвате и да инсталирате Windows 10. Много скоро след това новата операционна система се активира чрез т.нар. digital enlightment. Това означава, че тя е обвързана с вашия компютър и за нейното възстановяване няма да са ви е необходимо въвеждането на код за сигурност.

Направете си едно инсталационно копие на DVD или флашка - на този адрес може да разберете как, и след това се върнете към старата операционна система. Имайте предвид, че може да направите даунгрейда до един месец след първото инсталиране на Windows 10.