Победата на украинската певица Джамала на "Евровизия" със сигурност няма да бъде посрещнато с възторг в Русия, пише в. "Сънди телеграф".

ПОЛИ ГЕНОВА - ЧЕТВЪРТА. „ЕВРОВИЗИЯ” ОТИДЕ В УКРАЙНА

Тя спечели конкурса с песента "1944", посветена на депортацията на кримските татари преди 72 години. Същевременно песента напомня и за съвсем прясно събитие - анексирането на същия този Крим. То стана точно седем десетилетията след депортацията.

Още преди състезанието политици от Москва и Крим алармираха организаторите, че целта на "1944" е да очерни Русия. Те обаче решиха, че песента не нарушава правилата на конкурса, забраняващи политическите изказвания.

През 2009 г. Грузия отказа да участва в "Евровизия", след като организаторите поискаха да бъде променено заглавието на песента - We Don't Wanna Put In. Мотивът бе, че има игра на думи с фамилията на руския президент Путин, наредил година по-рано окупацията на Абхазия и Южна Осетия. В Резултат Грузия изобщо не участва.

Самата Джамала е дъщеря на кримски татари. Родена е в Киргизстан.

 "Исках наистина да изпея една песен за мира и любовта. Това е всичко, което пожелавам на целия свят - мир и любов", заяви победителката на пресконференцията след края на състезанието. Тя се разплака на няколко пъти.

И допълни, че ако е зависело от нея, би поставила на първо място изпълнението на пеещата от името на Австралия корейка Дами Им.

"Тежко ми беше да събудя тези спомени. Но разбирам, че това бе необходимо сега. Понеже точно днес кримските татари са отчаяни и имат нужда от подкрепа", каза още Джамала.

Участието на Австралия бе посрещнато с шеги. "В Европа вече има още една страна - Австралия", написа в. "Обзървър".

Същевременно за първи път световните медии обърнаха внимание на българския участник.

Поли Генова впечатли и с дрехите си.

Поли Генова впечатли със своето светлинно шоу, отбеляза АФП. С него тя почти заслепи зрителите, допълва австралийското издание "Уест Острейлиън".

Облеклото на българката бе от космическата епоха, изтъква в. "Интернешънъл бизнес таймс".

А ирландският в. "Айриш таймс" пише леко подигравателно за дрехите ѝ. "Поли Генова изнесе на всички нас урок по безопасност на движението със своите въртящи се отразители, докато пееше четвъртата ми любима песен (след Белгия, Австралия и Холандия)", пише журналистът Патрик Фрейн.