"Наполеон, Хитлер, различни хора опитаха да направят подобно нещо на онова, което се опитва да създаде ЕС, и нещата свършиха трагично", заявява в интервю за в. "Сънди телеграф" бившият лондонски кмет Борис Джонсън. 

Той оглавява кампанията за излизане на Великобритания от Съюза. Референдумът по въпроса ще се състои на 23 юни.

КАМЕРЪН: БРЕКЗИТ ПРИ АГРЕСИВНА РУСИЯ? ОЛЕЛЕ!

"Този гибелен път е стремежът да се създаде европейска супердържава. ЕС страда от недостиг на демокрация и от обединяваща власт и затова е обречен да се провали", смята Джонсън.

Според него няма фундаментална преданост към идеята за Европа. Няма и единна власт, която хората да уважават или да разбират. 

Това поражда този масивен вакуум на демокрация, казва още Джонсън. Той е сочен за фаворит да наследи премиера Дейвид Камерън на поста в Консервативната партия.

Борис Джонсън зове британците да се превърнат в героите на Европа на 23 юни. Така той повтори призива на премиера Уинстън Чърчил към сънародниците си по време на Втората световна война.

"Напрежението между страните членки на ЕС позволи на Германия да стане по-силна в Съюза, да поеме чрез еврото контрола над италианската икономика и да разруши Гърция", допълва кметът на Лондон.