„Убедени сме, че вие от АБВ, както и политиците от БСП съзнавате своята политическа отговорност пред левите хора в страната и знаете пътя, по който да изградите силна левица. Ние от ДПС ви го пожелаваме заради доброто на страната“.

С тези думи зам.-председателят на парламентарната група на ДПС се обърна към делегатите на втората конференция на АБВ в НДК днес. Цонев бе официалният представител на движението на форума и обяви, че въпреки кратката политическа история на лявата формация на Георги Първанов, част от нейното ръководство и движението са имали добро политическо взаимодействие в годините.

Цонев припомни, че Георги Първанов е единственият български президент, избиран два пъти пряко от народа, а ДПС са били част от този избор, "защото членовете, симпатизантите и избирателите на партията са гласували за Първанов".

„Политическото ни взаимодействие обаче не се изчерпва с този макар и значим политически факт. По време на двата президентски мандата на г-н Първанов ДПС беше част от управлението на страната, както в законодателния орган, така и в изпълнителната власт“, каза Цонев и припомни, че в този период България става пълноправен член на ЕС и НАТО.

Цонев добави, че за съжаление стабилизацията на управлението не е факт, а по-скоро пожелание. По думите му на фона на световните и евпорейски процеси ситуацията е трудна.

„На фона на тези проблеми, в Европа избуяват националпопулистки и ксенофобски партии“, каза Цонев и добави, че България не прави изключение от тази негативна тенденция.

Затова и Цонев препоръча "взаимодействие между системните политически партии в името на политическата стабилности на европейското ни бъдеще", защото "политическата стабилност не е самоцел". 

Депутатът от ДПС отчете, че от 2013 г. досега са работили три парламента и пет правителства, а ДПС са предизвикали предсрочни избори през 2014 г. в името на стабилизация.  Затова било важно да има силни левица, десница и център, националпопулистките партии и движения да са слаби и да отсъстват.