Инициативният комитет за събиране на подписи за референдум за изборната реформа ще изпрати писмо до председателя на Народното събрание, в което го призовава да изпълни задълженията си и да даде възможност да бъдат отстранени допуснатите нередности.

ГРАО установи, че над 100 хиляди от събраните подписи са невалидни и така не достигат около 37 хиляди за изискваните по закон 500 хиляди подписа. Председателят на комитета проф. Георги Близнашки съобщи в понеделник, че има готовност грешките да бъдат отстранени или да бъдат събрани още подписи.

Проф. Георги Близнашки обясни, че след като досега никой не е влязъл в контакт с тях. 

„До този момент председателят на Народното събрание Михаил Миков не ни е потърсил. Независимо, че НС се намира в непредвидена ваканция, но администрацията работи. Самият той се е разпоредил - заключенията на ГРАО да бъдат изпратени до Комисията по правни въпроси, но не е намерил време да влезе в контакт с нас”, коментира проф. Близнашки.

За събирането на подписите досега и за референдума, проф. Близнашки обясни: „На 10 март внесохме 570 000 хиляди подписа в Народното събрание. След известно протакане имаме заключенията на ГРАО. Тях не сме ги получили официално. Нямаме комуникация с Народното събрание. Става ясно, че от проверените 570 000 хиляди подписа, валидни са над 463. Най-голям е броят на невалидните ЕГН-та. Има случаи на починали лица, с чуждо гражданство и т.н. При този първи преглед на заключенията на ГРАО става ясно, че основният проблем е свързан с грешки при вписване на ЕГН-та и непълни данни относно постоянния адрес на лицата”, смята Близнашки.


Според него възможно е да има престараване от служба ГРАО. Едва ли адресът трябва да бъде превръщан в критерий за невалидни подписи, твърди професорът. 

"Ние сме подготвили декларация, в която настояваме да получим подробните констатации на ГРАО, критерии и мотиви, за да анулират едни или други подписи. Бихме искали да разговаряме с хората, чиито подписи са били обявени за невалидни”, каза още Близнашки.

Според председателя на Инициативния комитет, ако бъде даден едномесечен срок, необходимите подписи ще бъдат добавени и нередностите ще бъдат отстранени.

Реалистично било референдумът да се проведе през втората половина на октомври. Ако обаче комитетът не успее да осигури изискваните 500 000 подписа, по закон нова подписка с предложение за допитване по същия въпрос може да бъде започната не по-рано от 6 месеца от прекратяване на процедурата. Първоначалното желание на Инициативния комитет беше референдумът да се проведе заедно с евровота, но проверката на ГРАО се проточи във времето.