Компании, свързани с бизнесмена Васил Божков или с негови бивши служители, са спечелили обществена поръчка за реставриране на столични антични обекти, пише "Дневник". Любопитното е, че бизнесменът е играл на сигурно - от петте компании и сдружения, които са участвали в процедурите, четири са свързани с него.

Поръчката е за реставрация и социализиране на три антични обекта и е обявена на 10 септември м.г. с прогнозна стойност от 1 791 510,92 лв. без ДДС.

В конкурса се включват сдруженията "Света София Премъдрост Божия", "Инфра Сердика" и "Сердика 2015" и компанията "Инфра Роудс", които са свързани с Васил Божков. Петият участник - фирмата Екогео 92, е отстранена.

"Инфра Сердика" печели конкурса за експониране и социализация на Триъгълна кула на Сердика с офертата от 473 000 лв. без ДДС и срок за изпълнение 120 дни. В сдружението участват компанията "Инфра роудс" (99%) и "Ф-Деко" на арх. Юлий Фърков, сътворил т.нар. Ларго (1%). "Инфра роудс" е собственост на компанията "Инфра холдинг", в която Васил Божков е акционер, а синът му Антон е управител.

 "Инфра Роудс" печели и с оферта за 946 931 лева проекта за реставрация, консервация, експониране и благоустрояване на "Археологически парк Западна порта на Сердика".

Сдружението "Св. София Премъдрост Божия 2015" печели поръчка за сеизмично укрепване на базиликата "Св. София" с  предложена цена от 360 746 лв. без ДДС и срок за изпълнение 117 календарни дни.

Въпреки, че Васил Божков е далеч от времената, когато неговата компания "Холдинг Пътища" (фалирала през 2014 г.) печелеше най-големите поръчки за магистрали, той запазва интереса си в строителния бранш.

Компанията "Инфра роудс" е спечелила самостоятелно или в консорциуми обществени поръчки за 28 761 156,00 лв., от които 22 831 198 лв. еврофинансиране. Най-много поръчки е печелила при сегашното правителство – 13 229 559 лв. показва справката в търсачката за обществени поръчки на "Биволъ".

Сред проектите, които тя е изпълнявала, е построена през 2014 г. екопътека на Витоша от Златните мостове до хижа Кумата, за която през м.г. Сдружение "Спаси София" алармира, че е срината от дъждовете.