Представете си, че си седите пред лаптопа с чаша кафе в ръка и си наблюдавате кошерите, без да излизате от къщи. Това вече е възможно благодарение на проекта на екип от млади български иноватори.

Стартиращата българска компания Bee Smart Technologies ще се състезава за награден фонд от 1 млн. долара, след като се класира на първо място сред българските участници в инициативата за социално предприемачество The Venture: Win the Right Way. В оспорваната надпревара с над 50 родни проекта журито отличи тези, които имат най-глобално позитивно въздействие върху живота на хората.

Bee Smart Technologies предлага интегрирана хардуерна и софтуерна система за измерване и анализ на здравето и продуктивността на медоносните пчели. Системата прави медицинско досие на всяка пчелна колония в реално време и дава на пчеларите знания и възможност за дистанционен мониторинг на кошерите. Чрез нея могат и да се обобщават данни за изграждане на микрогеографски профили на местности и цели райони.

Подобен опит за дигитализиране на пчеларството е без прецедент в световното развитие на отрасъла.

Екипът грабна сърцата на членовете на журито не само с икономическия и социален ефект върху пчеларството в глобален аспект, но и със значимостта му за запазване на екоравновесието на планетата.

През март 2016 г. българите заедно с другите 26 финалисти в състезанието от цял свят бяха на едноседмичен тренировъчен лагер в Лондон и Оксфорд, където се срещнаха и обсъдиха проекта си с водещи лидери на компании от технологичния бранш и с ментори - професионални експерти.

Световният финал на състезанието е на 12 юли тази година в Ню Йорк. Там българският екип ще се състезава в изключително силната конкуренция на другите 26 проекта, които също предлагат гениални иновативни бизнес решения в сферата на социалното предприемачество.

За интегрираната хардуерна и софтуерна система за измерване и анализ на здравето и продуктивността на медоносните пчели вече има поръчки от собственици на големи пчелини от цял свят.

От общия награден фонд на състезанието - 1 млн. долара, по традиция 25%, или 250 хиляди, се разпределят между фаворитите на публиката. Това става чрез гласуване онлайн на страницата на The Venture. То започна на 9 май и продължава 5 седмици. Всяка седмица се отпускат по 50 хил. долара, които се разпределят пропорционално между всички участници според броя гласове. Така всеки гласувал чрез вота си финансира с „порция“ от 50-те хиляди долара, отделени за седмицата, избрания от него екип. Целта е всеки да може да финансира избрания от него проект.

Общото класиране на публиката със сигурност ще окаже влияние и върху избора на журито на световния победител в състезанието, който ще бъде обявен на 12 юли в Ню Йорк, и който ще си подели заедно с подгласниците голямата част от наградния фонд – 750 хил. долара.

В тази петседмична кампания екипът на младата българска компания Bee Smart Technologies ще разчита на подкрепата на всички медии и всички българи у нас и в чужбина.

„Ще сме благодарни да получим подкрепа от всички, които ни харесват и оценяват значимостта на проекта. Ако спечелим, това за нас ще означава по-бързо развитие на проекта и на компанията, а в по-широк план - развитие на аграрния и високотехнологичния бизнес в България и на българската предприемаческа екосистема. Така че разчитаме на вас, сънародници, приятели, създатели - бъдете по-активни през тези 5 седмици, споделяйте линка за гласуване в профилите си в социалните мрежи!“, призовават визионерите.

Междувременно те отбелязаха една много успешна година. Екипът получи силно рамо в лицето на българския фонд за рисков капитал NEVEQ 2. С инвестицията ще могат да завършат напълно продукта си и ще започнат да го доставят до края на годината.

„Много сме доволни, че сме в партньорство с хора с много опит. Така финансирането се превръща от финансова помощ в умни пари, които ще работят за просперитета на компанията. Вярваме в новите си партньори“, отбелязват съоснователите.
За последната година екипът спечели няколко престижни награди от международни конкурси и състезания, но най-много цени приза „Най-иновативен продукт“ от пчеларското изложение „Апи България“ в Пловдив.

„Всички награди са ни ценни, но за тази сме изключително щастливи, тъй като идва от самите пчелари. Радваме се, че чрез системата Bee Smart Technologies ще им помогнем не само да запазят живи и здрави пчелните си колонии, но и да постигнат по-добри резултати в производството на пчелни продукти“, сподели пред „Клуб Z“ Сергей Петров, съосновател на компанията и автор на проекта за интелигентен кошер. (за който „Клуб Z“ първи писа още преди 2 години).

Как точно работи системата?

„От около 3 години разработваме тази система, позволяваща дистанционен мониторинг върху кошерите. С нея можем да засичаме важна информация за една пчелна колония, да я анализираме през своите алгоритми и да я представяме в смилаем вид в нашия софтуер. Представете си, че пчеларят не губи часове и дни да проверява кошерите си един по един ръчно, а сяда с чаша кафе в ръка пред компютъра си и знае точно къде, какво и как да направи.

Информацията получаваме чрез сензори, прикрепени към кошера, които комуникират с един централен компютър, разработен също от екипа. Той подава информацията към клауда. Там тя бива анализирана и от другата страна – при пчеларя - излиза във вид на красиви графики и нотификации, или алармички, които му съобщават резултати и съвети какво да прави, например: „Температурата в този кошер е прекалено висока. Това се дължи на следните причини... Ти трябва да отидеш и да се справиш с това до един ден“. Това открива нова ера в пчеларството“, споделят момчетата от екипа, чиято средна възраст е под 30 години.

За значимостта на проекта

„Капризният и самодоволен човешки вид дели планетата Земя с 20 000 вида пчели. Те всеки Божи ден опрашват с лекота, удоволствие и напълно безвъзмездно една трета от всички хранителни видове, които човек ползва в ежедневието си. Без пчелите със сигурност нашата планета би се превърнала в пустиня.

Добрата новина е, че те съществуват на тази планета много преди нас, от цели 50 милиона години. Лошата новина е, че благодарение на „далновидните“ ни селскостопански практики през последните десетилетия ние поставяме техните колонии на ръба на изчезване. Само през последните 7 години ежегодно в Съединените щати изчезват средно 30% от пчелните общества.

Една млада група български предприемачи са се захванали през последните 2 години с този проблем. Тяхната иновативна и гъвкава технология има шанс да ни доближи поне една педя по-близко до разрешаването на този глобален проблем“ – така журито на конкурса в лицето на Манол Пейков обоснова избора си на финалиста.

Защо да гласуваме за този проект?

„Представете си, че пчелите можеха да говорят... Те може и да не могат, но кошерите вече „говорят“ благодарение на системата, която наблюдава, записва и анализира качеството на живот в кошерите. Така пчеларите получават информация не само за здравословното състояние на пчелните си семейства, но и за еко равновесието в целия земеделски район. Това е безпрецедентен начин за разбиране на природата на пчелите. Ако смятате, че каузата си струва един милион долара, подкрепете ни!“, призовават иноваторите.

За българския финалист може да се гласува в продължение на още 4 седмици. Гласуването е максимално облекчено – с 2 клика през фейсбук ТУК: https://www.theventure.com/global/en/finalists/success/bee-smart-technologies