Значителен брой гръцки бизнесмени, предимно в туристически региони, които се посещават от чужденци, са открили нов начин да заобиколят наложения миналото лято в страната си капиталов контрол. Според публикации в гръцките медии те се снабдили с допълнителни POS терминали и по този начин изнасяли парите си директно в чуждестранни банки.

В мнозинството от случаите бизнесмените открили фирми в България със същите наименования като тези на гръцките си фирми. Чрез българските фирми те свързвали POS терминалите към банкови сметки в чужбина и по този начин изнасяли печалбите си, без да плащат никакви данъци в Гърция.

В допълнение те имали пълен достъп до парите си, тъй като могли да ги теглят с карти на чуждестранните банки, които са освободени от ограниченията на капиталовия контрол в Гърция.

Според публикации гръцките власти са наясно за действията на бизнесмените, но „до момента опитите да бъдат открити фирмите, които укриват данъци чрез POS терминали са неуспешни”.

Източници от Банката на Гърция твърдят, че в мнозинството от случаите става дума за хотелиерски компании.

Същите източници посочват, че броят на гръцките фирми, които прибягват към описания метод, за да избегнат капиталовия контрол и високите данъци в страната непрекъснато расте. Затова и централната гръцка банка е предприела мерки за ограничаването му.

От финансовата институция са изпратили до прокуратурата на Апелативния съд в Атина специален доклад за контрол на осъществените от юли до края на 2015 г. транзакции чрез дебитни, кредитни и предплатени карти, издадени от гръцки банки към POS терминали, инсталирани в обектите на гръцки търговци от чуждестранни доставчици на платежни услуги, които обработват транзакциите в чужбина.

Контролът е бил съсредоточен върху POS терминали на дружество за електронни пари от Люксембург. По време на проверката било установено, че осъществените чрез конкретните терминали транзакции в крайна сметка се ликвидирали от българско дружество за електронни пари. Те представлявали 80% от общия брой ликвидирани в чужбина транзакции, осъществени с карти към POS терминали на гръцки търговци в периода от въвеждането на капиталовия контрол на 29 юни до 31 август 2015 г. Според публикациите в гръцкия печат, плащанията с карти, издадени от гръцки банки към описаните POS терминали спрели изведнъж, очевидно под натиска на Банката на Гърция.

Същевременно Банката на Гърция информирала с писмо Българската народна банка за наличието на проблема и поискала съдействие чрез прекъсването на трансграничното предоставяне на услуги в Гърция от нейна страна.

Паралелно с това, по предложение на централната банка на Гърция, от 27 ноември 2015 г. Комисията за одобрение на банковите транзакции забранила извършването на 12 вида транзакции с карти в търговските обекти и в електронните сайтове на гръцки бизнесмени. Те се намират в съответствие с важещите ограничения за транзакции с гръцки банкови карти към електронни магазини в чужбина. Конкретната забрана не важи в случаите, когато е доказано, че транзакциите се извършват към банкова сметка в гръцка банка.