Ad Config - Website header

 

Article_top

Клуб Z

Производителите на сирена в България са започнали да влагат масово новия ензим "трансглутаминаза", който е известен още като "лепило за месо". Това вещество не е забранено и може да се влага в хранителни продукти, но няма достатъчно лабораторни изследвания как влияе върху здравето на хората, обяви управителят на Центъра за биология на храните Сергей Иванов, който заедно с председателя на асоциация "Активни потребители" Богомил Николов представи резултатите от лабораторните тестове на 36 вида краве сирене, продавани у нас.

"В момента не можем да докажем категорично наличието на трансглутаминаза, тъй като подобно изследване не се прави у нас и е доста скъпо. Подозираме и сме почти сигурни, че ензимът е използван при производството на десетина от общо 36-те изследвани сирена", добави Иванов. 

През последните 1-2 години у нас има огромен ръст на вноса на "лепилото за месо". Причината е, че веществото действа като заздравител на протеинни връзки и може да закрепи в добър търговски вид дори продукт, в който са напомпани огромни количества вода. 

КOE СИРЕНЕ Е НАИСТИНА КРАВЕ СИРЕНЕ (ТАБЛИЦИ)

При повече от половината лабораторно изследвани сирена се наблюдава ниска степен на зрялост. Този проблем се открива при общо 26 от общо 36 изследвани продукта.

При 6 марки сирене - насипно - "Дъга", насипно - "Здравец", насипно - "Старопланинско", насипно - "Тракия", насипно - СВА и насипно - "Женски пазар" са открити немлечни мазнини. В тези случаи млякото е било заменено най-вече от палмово масло.

"Високата цена не е гаранция за високо качество, но ниската цена означава гарантирано ниско качество", посочи Богомил Николов и подчерта, че технологично е невъзможно да се произведе сирене по класическа технология, чиято цена да е под 8-9 лева.

Данните за водното съдържание на сирената също са смущаващи. Регламентите на БДС, които не са задължителни, определят водното съдържание в сиренето да е 54%. В същото време 19 от изследваните сирена съдържат над 59,4% Н2О, а при три вида съдържанието ѝ е над 65%.  

Само при 8 от изследваните сирена от "Активни потребители" няма отклонения при нито един от наблюдаваните показатели. Това са:

- "Верея" на ОМК-Пловдив

- "Пършевица" - "Зоров-91", Враца

- Frezco - "ЛодисИнвест", клон Пазарджик

- Lacrima - "ЛодисИнвест", клон Пазарджик

- LB Bulgaricum - "Ел Би Булгарикум", Видин

- Billa - Произведено за "Билла България"

- Насипно "Маджаров" - "Димитър Маджаров-2"

- Насипно "Карловско" - "Ем Джей Дериз".

 
Снимка БГНЕС

Производителите на сирена в България са започнали да влагат масово новия ензим "трансглутаминаза", който е известен още като "лепило за месо". Това вещество не е забранено и може да се влага в хранителни продукти, но няма достатъчно лабораторни изследвания как влияе върху здравето на хората, обяви управителят на Центъра за биология на храните Сергей Иванов, който заедно с председателя на асоциация "Активни потребители" Богомил Николов представи резултатите от лабораторните тестове на 36 вида краве сирене, продавани у нас.

"В момента не можем да докажем категорично наличието на трансглутаминаза, тъй като подобно изследване не се прави у нас и е доста скъпо. Подозираме и сме почти сигурни, че ензимът е използван при производството на десетина от общо 36-те изследвани сирена", добави Иванов. 

През последните 1-2 години у нас има огромен ръст на вноса на "лепилото за месо". Причината е, че веществото действа като заздравител на протеинни връзки и може да закрепи в добър търговски вид дори продукт, в който са напомпани огромни количества вода. 

КOE СИРЕНЕ Е НАИСТИНА КРАВЕ СИРЕНЕ (ТАБЛИЦИ)

При повече от половината лабораторно изследвани сирена се наблюдава ниска степен на зрялост. Този проблем се открива при общо 26 от общо 36 изследвани продукта.

При 6 марки сирене - насипно - "Дъга", насипно - "Здравец", насипно - "Старопланинско", насипно - "Тракия", насипно - СВА и насипно - "Женски пазар" са открити немлечни мазнини. В тези случаи млякото е било заменено най-вече от палмово масло.

"Високата цена не е гаранция за високо качество, но ниската цена означава гарантирано ниско качество", посочи Богомил Николов и подчерта, че технологично е невъзможно да се произведе сирене по класическа технология, чиято цена да е под 8-9 лева.

Данните за водното съдържание на сирената също са смущаващи. Регламентите на БДС, които не са задължителни, определят водното съдържание в сиренето да е 54%. В същото време 19 от изследваните сирена съдържат над 59,4% Н2О, а при три вида съдържанието ѝ е над 65%.  

Само при 8 от изследваните сирена от "Активни потребители" няма отклонения при нито един от наблюдаваните показатели. Това са:

- "Верея" на ОМК-Пловдив

- "Пършевица" - "Зоров-91", Враца

- Frezco - "ЛодисИнвест", клон Пазарджик

- Lacrima - "ЛодисИнвест", клон Пазарджик

- LB Bulgaricum - "Ел Би Булгарикум", Видин

- Billa - Произведено за "Билла България"

- Насипно "Маджаров" - "Димитър Маджаров-2"

- Насипно "Карловско" - "Ем Джей Дериз".

Коментари

Анонимен's picture
Анонимен

Bambam

Tрансглутаминаза ползват вероятно всички. В месните продукти дори не е толкова масово. И определено е по-добре от хидрогенирани мазнини.
Анонимен's picture
Анонимен

За да твърдите подобно нещо, значи нищо не знаете. Трансглутаминазата слепва протеините. Органите на хранените с тези ензими мишки са се превъенали в едно цяло парче месо и са престанали да функционират.
Анонимен's picture
Анонимен

Lacrima не беше ли на свинчо? Иначе статията е силно подвеждаща. Първо, ама П-Ъ-Р-В-О! трябва да кажат кои марки сирене са изследвали. Защото мене ме интересува, изследвана ли е любимата ми марка сирене ТЕМКО. От глад ще умра, ама Lacrima и BILLA няма да хапна. Също така ме интересува има ли продукти на ГРАДУС и онази групировка там - с точените кори Бела, саламите Под орехите и другите тъпотии, защото за тях се отнася същото - от глад ще умра, ама тяхното няма да го ям.
Анонимен's picture
Анонимен

Стефан

"Дъга" е на холдинга "Белла". "Маджаров" съм купувал и много хубаво, и пълен боклук. Явно зависи от партидата и/или къде в коя мандра е правено.

Колкото до "Белла" - "Орехите" е добра тяхна марка. Най-зле им е "Народен", и котките под блока не искат да им ядат боклуците.
Анонимен's picture
Анонимен

Не е номерът само в качеството на продуктите, собствениците са човешки отрепки. Или сме принципни, или и ние сме отрепки.
Анонимен's picture
Анонимен

Стефан

Знам, работих за малко при тях. Изкарах почти два месеца, теглих им майните и си тръгнах. Не изчаках да ми се случи това, което се случва на останалите им работници.

Водих им камионите. Имах 50 лв. глоба за това, че... мой шофьор закъснял, и 50 лв. награда за това, че... съм пишел грамотни доклади. Майко мила...

Само че не си мисли, че останалите не са същите - фактът, че умишлено те тровят с всякаква химия не ги ли приравнява с Илза и Сие, или бъркам? Едното няма общо с другото - старай се просто да подбираш поне малко това, което ядеш и пиеш.

Имам собствена машина за мелене на кайма, и какво от това - случвало ми се е самото месо от магазина, което купувам за мелене, да мирише на химикали и да трябва да го изкисвам. Имам собствена хлебопекарна - и какво от това, в самото брашно е имало наслагани набухватели и подобрители, маята също невинаги става за нещо. Важното е да намериш качествен продукт или суровина, които после да консумираш. Купувам си мляко директно от производител, без хич да ме е еня за ДВСК; брашна също съм си намерил качествени; месо вече купувам от магазини, от чиито продукти съм бил доволен и друг път, и като се изхитрят и те, търся нови; купил съм си сокоизстисквачка и си правя сокове сам, така че да го духат производителите на безалкохолни; сами си произвеждаме някои неща на село - картофи, домати, чушки, краставици, яйца... Начини има.
Анонимен's picture
Анонимен

Роси

Царе сме в разлайването на кучетата, ама после... кучетата си лаят, керванът си върви... За мен информация е: изследвани са тези и тези марки, тези са пълен боклук, други стават, трети са добри. Ама веднага някой ще ревне: тези са купени, за да ни затрият. Изобщо, нямаш ли здраво гражданство, и сиренето ти ще е меко...
Анонимен's picture
Анонимен

При капитализма всеки гледа да излъже, както може. У нас, при шуробаджанашката му версия държавата гледа как да помогне на капитализма да лъже по-добре. Така че такива резултати хич не са изненада. Не е случайно, че българите живеят най-малко в Европа, след като грижовният бизнес и грижовните чиновници ги обгрижват с хубава и евтина храна. Наздраве.
Анонимен's picture
Анонимен

"при капитализма" - не си в ред човеко
Анонимен's picture
Анонимен

Стефан

Ами те комунягите така са научени - дъ лажат, и не могат да си представят друго.
Жалка работа.
Анонимен's picture
Анонимен

Елизабет

"Регламентите на БДС, които не са задължителни..." Мили Боже, къде живеем? Затова някои хора жалят за Тато. Вероятно и тогава са ни хранили с боклуци, но не са тровили така безогледно, за да ни вземат паричките. Големи държавни мандри и месокомбинати, държавен санитарен контрол, БДС - все отдавна забравени понятия. Сега всеки може да си отвори цех за производство на колбаси или сладкиши в гаража или пък мандра в бараката зад къщи и да произвежда, стига да плаща редовно на подходящите хора.
Анонимен's picture
Анонимен

Най доброто което е гарантирано от мляко е на Лактоком Силистра.
Анонимен's picture
Анонимен

аз

Българиня е най-големият изобретател,за това си трябва жесток контрол ама не само на сиренето ами във всичко!
Анонимен's picture
Анонимен

гусин цветонОФ

Лелее цели две марки на Шишкан ПеееееевСКИ са перфектни сирена. Случайност?
Анонимен's picture
Анонимен

шишкан пеевски

Професионалисти бяхме в медиите и тютюна, професионалисти сме и в сиренето. Капиталците като провалиха "Булгартабак" хубаво ли ви стана?
Анонимен's picture
Анонимен

Комуняга от Сирищник

"Ами те комунягите така са научени - дъ лажат, и не могат да си представят друго." *** Аз пък много обичам "демократягите", родени след 1990-та и научени да предъвкват палмовото масло и да го хвалят колко е по-хубаво от "соца". Но ми е малко жал за нормалните от вашето поколение, които не са се набълбукали с медийни лъжи, че не са пробвали истинско сирене, прясно и кисело мляко. За тебе и такива като тебе палмовото масло е отличен продукт, колкото по-малко живеете, толкова по-добре.
Анонимен's picture
Анонимен

Хан Тукту

Демократи производители на сирене ще намериш в Швейцария, Франция, Италия, а не в душената от комунисти България.
Анонимен's picture
Анонимен

Комуняга от Сирищник

Ако сметаш, че в Швейцария, Италия и Франция "сиренето" за немитите трудови маси е много по-различно от новодемократично българското, си много загубен.
Анонимен's picture
Анонимен

Останалите с чиста съвест ги наричам престъпници и убийци на българина ! Ако не те ,поколенията им ще понесат последиците от бързите им печалби ! Бог забавя ,но не забравя !............Само при 8 от изследваните сирена от "Активни потребители" няма отклонения при нито един от наблюдаваните показатели. Това са:

- "Верея" на ОМК-Пловдив

- "Пършевица" - "Зоров-91", Враца

- Frezco - "ЛодисИнвест", клон Пазарджик

- Lacrima - "ЛодисИнвест", клон Пазарджик

- LB Bulgaricum - "Ел Би Булгарикум", Видин

- Billa - Произведено за "Билла България"

- Насипно "Маджаров" - "Димитър Маджаров-2"

- Насипно "Карловско" - "Ем Джей Дериз".
Анонимен's picture
Анонимен

Бог забавя ,но не забравя

Разкажи ни как бог наказа комунистите и доносниците досега. Кажи нещо и за кармата.
Анонимен's picture
Анонимен

Георгиева

Крайно време е да има драстични глоби, забрани за производство и т.н. Тогава по малко ще бъдат отклоненията
Анонимен's picture
Анонимен

Елиана

Аз пък смятам, че производителите на храни, които безогледно и тенденциозно тровят хората с добавка към храните на разни подобрители (убийци), както и джигитите по пътищата, които също убиват ПРЕДУМИШЛЕНО, задължително - в ЗАТВОРА! Не може така всеки да си развява коня и да всява смърт и болка... Аман от изродщини. Как тези горе не се сетиха, че точно с тези два проблема шега не бива и че трябват крути мерки.
Анонимен's picture
Анонимен

radka1977@abv.bg

Защо ли рекламират тези боклуци по "големите нелицемерни" тевизии.
Анонимен's picture
Анонимен

NON COMENTOS

Mnogo se radvam ,4e pone ima xora koito ni kazvat istinata za da mojem da se predpazim.

Kraino vreme e niakoi da zapo4ne da pravi testotove na vsi4ko proizvedeno u nas ne samo na xranite ,a i na drugi kozmeti4ni naprimer nechta kakto i na mineralnite vodi i da zabrania plasmosovite butilki kato cialo .....

Най

Следвайте ни

 
 

Още по темата

Още от категорията

Анкета

Лично за вас успешна ли беше 2017 г.?