‪#‎BringINGRIDback‬ (Върнете ни Ингрид обратно). Този хаштаг набира все по-голяма популярност във фейсбук от няколко дни. Студентите от катедра "Европейстика" в Софийския университет "Св. Климент Охридски" се организираха в защита на своята преподавателка проф. Ингрид Шикова.

На заседание на Академичния съвет договорът на преподавателката, която е в пенсионна възраст, не е бил продължен. Гласуването е било 22-ма "против", 17 "за", научи Клуб Z. Проф. Шикова е уважаван преподавател и се радва на голяма популярност сред студентите. Тя бе ръководител на представителството ни в Европейския съюз, експерт и съветник в представителството на Европейската комисия у нас, както и създател на катедрата "Европеистика" в СУ.

"Защото знаем, че не всичко е вечно, но някои личности са,
Защото се нуждаем от такива лидери,
Защото ние сме европейски граждани благодарение и на тях,
Защото не може доайен на българският път към Европа просто да си тръгне,
Защото България е членка на Европейския съюз призоваваме:
Върнете ни Ингрид обратно!
‪#‎BringINGRIDback‬"

Това пише в емоционалното обръщение на студентите от специалността "Европеистика" до ректора на СУ Анастас Герджиков, с което се иска Шикова да продължи да преподава.

"Според решение на Академичния съвет от 27 април договорите на някои преподаватели няма да бъдат продължени. Един от тези преподаватели е проф. Ингрид Шикова", обяснява студентът Стефан Радов, който е и представител на студентите в Академичния съвет. 

"Това събуди доста недоволство в рамките на нашата катедра, буквално за една седмица се организирахме и решихме да вземем позиция", посочи той. "Не можем да си представим катедрата без нея", категоричен е Радов.

Вчера годишната конференция на специалност "Европеистика" беше прекъсната от студентите с тениски с надпис "Върнете ни Ингрид обратно!" ‪(#‎BringINGRIDback).‬ Видеото може да видите тук.

"Страшно ме развълнувахте. Колеги, аз съм тук и ще бъда с вас", казва във видеото проф. Шикова. Клипът вече има над 16 хил. гледания.

"Имаше призив за протести в рамките на Ректората. Все още се надяваме на диалогичността на ректора, на декана и се надяваме, че ще ни чуят и ще успеят да ни съдействат", обяснява пред "България он еър" Радов.

Стефан Радов обяснява защо трябва ръководството на СУ да преосмисли решението си.

Все още никой от ръководството на университета не е потърсил студентите, но те вярват, че ще има диалог.

Според Радов в Академичния съвет не са успели да се разберат дали удължаването на договорите на преподавателите трябва да се случи на ниво факултет или на ниво университет.

"Относно това неразбирателство и по-скоро то е причината да се стигне до това решение, проф. Шикова каза, че не е насочено срещу нея и ние сме убедени в това", смята той.

Позицията на Софийския университет

"Става въпрос за стандартна процедура. Няколко пъти в годината Академичният съвет на Софийския университет разглежда списък с преподаватели, които са в пенсионна възраст и чиито договори могат да бъдат удължени. По закон такова удължаване може да стане на 3 пъти", обясни пред Клуб Z Боряна Коларова, началник отдел "Информация и връзки с обществеността" на СУ.

Предложенията за удължаване на договорите идват от факултетите и след това се подлагат на тайно гласуване на заседание на Академичния съвет. На 27 април е имало такова заседание и проф. Шикова, за съжаление, не е получила нужния брой гласове, уточни Коларова. Това е било третото удължаване на договора на преподавателката. И преди е имало реакции срещу пенсионирането на уважавани имена от университета, но досега не е имало случай, при който Академичният съвет да преразгледа свое решение, каза още пиарката на Алма матер. 

Студентите, които излизат в защита на Шикова, твърдят, че ако няма реакция от университета и диалог с него, са готови да предприемат и по-твърди действия, за да защитят позицията си.

Коя е Ингрид Шикова

Проф. д-р Ингрид Шикова е един от основателите на специалност "Европеистика" в СУ, ръководител на катедрата (2007-2011) и кръстник на випуските. Експерт в областта на политиките на ЕС. Цялата си професионална кариера проф. д-р Шикова посвещава на европейската интеграция. Специализирала е в Колежа на Европа в Брюж, Белгия, Университета в Лимерик, Ирландия, Холандския икономически институт в Ротердам, Кралския институт за международни отношения в Лондон и др. Била е директор на Центъра за европейски изследвания и на Информационния център на Европейския съюз, както и съветник в Представителството на Европейската комисия. Член е на Екип Европа. Носител на Почетен знак "Св. Климент Охридски" със синя лента.

Ето и цялото обръщение към ректора на СУ, което се разпространява във фейсбук:

Върнете ни Ingrid Shikova!

Уважаеми г-н Ректор,
Уважаеми членове на Академическия съвет,
Уважаеми г-н Декан,
Уважаеми членове на Академичната общност,
Във време, в което местата в университетите са повече от кандидатстващите, преподавателите само в СУ са над хиляда, а интересите на младите хора изключително различни, е трудно да бъдеш вдъхновяваща за студентите личност.
Обръщаме се към вас, защото ние, студентите по европеистика, имаме щастието да познаваме и да работим с една такава личност – проф. Ингрид Шикова.
Защото да работиш за европейската интеграция повече от 30 години е безценен опит,
Защото да бъдеш радетел за членството на България в Европейския съюз е повече от признание,
Защото да предпочетеш студентите пред влиятелни постове в европейските и българските институции е избор, който единици биха направили,
Защото да желаеш да предадеш цялата си експертиза безрезервно е повече от задължение,
Защото с усмивка да преподаваш европейски политики на студентите сякаш разказваш приказки е повече от това да си свършиш работата,
Защото да кръщаваш всеки един випуск на официална церемония е повече от уважение,
Защото да знаеш малкото име на всеки един от студентите си е повече от любов,
Защото да им предаваш енергията си е повече от една амбиция – даваш им част от себе си,
Защото да се бориш за по-доброто бъдеще на България и Европа с огромен оптимизъм е повече от възпитание,
Защото вторниците на студентите по европеистика не биха били същите,
Защото дърветата в коридорите на втори блок биха увехнали,
Защото знаем, че не всичко е вечно, но някои личности са,
Защото се нуждаем от такива лидери,
Защото ние сме европейски граждани благодарение и на тях,
Защото не може доайен на българският път към Европа просто да си тръгне,
Защото България е членка на Европейския съюз призоваваме:
Върнете ни Ингрид обратно!
‪#‎BringINGRIDback‬

Има и подписка за връщането на преподавателката http://bit.ly/1WBcGNj