Eдна от най-големите мистерии на пазара на американски държавни ценни книжа (ДЦК), който възлиза на $13,4 трлн., е разгадана след 41-годишно мълчание, съобщава Блумбърг.

Финансовото министерство на САЩ огласи разбивка на притежаваните от Саудитска Арабия американски ДЦК, като приключи долгогодишна практика данните да бъдат държани в тайна. От тях се вижда, че към края на март най-големият износител на петрол в света притежава американски държавни облигации на стойност $116,8 млрд. при $82,7 млрд. две години по-рано.

Данните бяха разгласени със заявка на Блумбърг Нюз по Закона за свобода на информацията.

Стойността па притежаваните от Саудитска Арабия книжа я класира сред десетката на собствениците, която се води от Китай с $1,2 трлн. и Япония с $1,1 трлн.

САЩ държеше данните за собствеността на монархията под похлупак от 1974 г., необичайно информационно затъмнение, родено от последствията на Арабското петролно ембарго, когато скокът в цените на суровината удари американската икономика, а САЩ се бореха да привличат петродолари.

Сега въпросът за притежаваните ДЦК излиза на дневен ред, защото монархията е изправена пред фискален натист поради спада на цените на петрола и скъпите войни в Близкия изток.

"Това е много ценна информация", казва Джон Хърман, директор в Mitsubishi UFJ Securities USA в Ню Йорк. "Пазенето ѝ в тайна изглеждаше като джентълменско споразумение, което не трябва да се нарушава. Те са наш съюзник. Крий им данните, пази ги като приятел. Но е важно да знаем саудитците колко книжа имат, за да можем да ги следим така, както другите държатели", добавя той.

През последната година Саудитска Арабия изгори около 16% от резервите си в чужда валута, за да финансира рекордния си за последния четвърт век бюджетен дефицит. Процесът създава притеснения и за евентуалното ѝ влияние върху най-големия  и важен пазар на облигации в света.

ПЕТРОЛНИТЕ ДЪРЖАВИ "ИЗГОРИЛИ" 315 МЛРД. ПЕТРОДОЛАРИ

И все пак огласяването дава допълнителни въпроси, защото делът на ДЦК е само 20% от валутните резерви на Саудитска Арабия, а според данните на международния валутен фонд централните банки държат около две трети от своите резерви в активи, деноминирани в щатски долари.

Някои нации акумулират американски ДЦК в офшорни финансови центрове, като притежаваното от тях излиза като собственост на други държави. Например, част от облигациите за $143 млрд., които се водят на Белгия, са притежавани от Китай.

Преди месец в. "Ню Йорк таймс" написа, че висши саудитски чиновници са заплашили, че страната ще продаде облигации и други американски активи за над $750 млрд., ако Конгресът приеме закон, според който Саудитска Арабия може да бъде подведена в отговорност в американски съдилища за връзка с терористичните атентати от 11 септември 2001 г.

Откакто САЩ започна да огласява притежаваните от чуждустранни държави ДЦК през 1974 г., тези на Саудитска Арабия бяха включени в обща сметка на 14 държави, предимно страни членки на ОПЕК.

Ето и стойността на притежаваните от петролни държави американски ДЦК:

 

Саудитска Арабия $116,8 млрд.

Обединени Арабски емирства $62,5 млрд.

Кувейт $31,2 млрд.

Оман $15,9 млрд.

Иран $13,4 млрд.

Катар $3,7 млрд.

Нигерия $3,1 млрд.

Бахрейн $1,2 млрд.

Алжир $0,7 млрд.