Вече трети месец петима души изобщо не страдат от депресия, след като учени ги "надрусаха" с халюциногенни гъби, предаде Би Би Си. В резултат на новооткрит "мистичен" химикал в порестите растения и истински "сюрреалистичен" експеримент изследователите са все по-близо до нов лек срещу пагубното психично заболяване. 

Тестове на този етап са направени само върху 12 души с умерена и тежка депресия, които безуспешно са изпробвали поне два различни вида терапия (един от тях е минал дори през 11). Еспериментът е бил проведен в Империъл Колидж Лондон и резултатите са обещаващи, защото осем от доброволците са се отървали от неконтролируемата си депресия, а петима от тях не проявяват никакви симптоми в дългосрочен план. 

Първоначално пациентите са получавали ниска доза псилоцибин - химикалът в халюциногенните гъби, за да изпробват неговата безопасност. След това обаче са били "надрусани" с висока доза, равняваща се на много гъби наведнъж. В резултат повече от шест часа всички са имали халюцинации и сюрреалистични преживявания (с усилен ефект след втория час), но "подпомогнати" от класическа музика и психологическа помощ.  

"Преживяванията с този псилоцибин може да са невероятно дълбоки, защото хората говорят за мистични и духовен тип преживявания", коментира проучването един от изследователите д-р Робин Кархард-Харис. 

Според колегата му д-р Дейвид Нът лекарството действа като "лубрикант за ума", който "освобождава" пациентите. Проблемът при тях е, че мислите им понякога се оказват заключени в прекалено самокритична и негативна форма на депресията, от която трудно се излиза. Псилоцибинът в случая обаче помага, защото достига до рецепторите в мозъка, отговорни за хормона серотонин (известен повече като "хормон на щастието"), и успешно подобрява настроението. 

Резултатите от уникалното проучване са публикувани в научното издание "Лансет", но работата по доказването на ефекта от халюцинациите тепърва предстои. На този етап учените търсят производители на лекарството, за да го изпробват в по-голямо клинично проучване и да го сравнят с действието при плацебо. 

"Това не е магически лек, не бива да очакваме много преди да са приключили големите клинични проучвания", допълва д-р Харис. 

Според д-р Нът обаче само този медикамент би могъл да замени всички, които сега се изписват за борба с депресията.