Христо Стоичков получи званието "Шампион на ЮНЕСКО" лично от генералния директор на организацията Ирина Бокова на церемония в София два дни преди юбилейния си мач "50 години номер 8". И намери място в престижен клуб, заедно със спортни идоли като Пеле, Михаел Шумахер, братята Виталий и Владимир Кличко...

ЧИЧО МИТКО И ЗУМА - ТРЕНЬОРИ НА ЮБИЛЕЙНИЯ МАЧ НА КАМАТА

"Това е една отговорност, едно признание от страна на ЮНЕСКО, от страна на г-жа Бокова. Тази мисия не е свързана с това, че трябва да вкараш един гол, мисията е много по-различна - това как да обединиш и как да помогнеш на децата да няма расизъм в света, в спорта, така започна словото си Камата. - Бяхме свидетели в последните години на расизъм в Испания, в Италия, в Германия, в Англия, където бяха наказани много отбори и състезатели. Затова искам от тази гледна точка да постъпим така, че спортът да обедини много деца, спортът да направи така, че да не зависи какъв цвят си. Топката е една, 11 футболисти играят, но тези деца трябва да бъдат възпитани, така както нас са ни възпитавали."

Стоичков е от дни в България и е доста зает с последните приготовления по шоумача в петък от 20 часа на стадион "Васил Левски". Вече започнаха да пристигат и знатните му гости. Днес на българска земя стъпи чилиецът Иван Саморано. Основната група звезди се очаква в четвъртък. Засега е почти сигурно, че Диего Марадона няма да дойде.

"Много от вас не ме познават извън терена кой съм и що съм, знаят само на терена какво съм направил, но това е най-малкият проблем, щом са ме преценили и щом са ме оценили по този начин. Г-жа Бокова знае много повече от нещата, които са свързани с дискриминацията в света. Ще направя всичко възможно това, което имам като задача да бъде изпълнено и да не оцапаме нейното име", каза Стоичков пред медиите след церемонията.

"Фактът, че такъв голям спортист свързва името си с ЮНЕСКО, за нас е много важен, рече Бокова. - ЮНЕСКО извършва много голяма работа свързана със спорта като права на човека, като равноправие, като социално включване на децата. Ние, разбира се, ще каним Христо на някои от нашите събития, не само в ЮНЕСКО, но ние правим много събития в развиващи се страни, в други, в които искаме да покажем силата на спорта. Най-вече това е едно признание за неговата дейност, специално, която е насочена към деца с увреждания. Фактът, че той е създал такава асоциация и че работи с детски клубове е много важна." 

 

 

"Христо се включва в нашия списък, в който са и Пеле, и Шумахер, и братята Кличко, и други. Изключително съм щастлива, че Христо е с нас, горда съм и като българка, и като генерален директор на ЮНЕСКО. Първата му мисия е да говори за спорта, да говори за расизма, защото това, което той казва, се чува. Това послание, което той дава, е много силно", завърши Ирина Бокова.